Australia thotë se do të sigurojë gati 85 milion doza të vaksinës për koronavirusin nëse dy prova premtuese rezultojnë të suksesshme.

Kryeministri Scott Morrison tha se vendi kishte arritur dy marrëveshje që do të lejonin që dozat e lira të shpalleshin në 2021 nëse ato do të miratoheshin për përdorim.

Morrison vlerësoi se kostoja e tyre ishte 1.7 miliardë dollarë.

25 milion njerëzit e Australisë mund të fillojnë të marrin doza nga janari por nuk ka “asnjë garanci”, tha ai.

“Sidoqoftë marrëveshja e vë Australinë në krye të radhës, nëse ekspertët tanë mjekësorë u japin vaksinat dritën jeshile”, tha kryeministri.

Një vaksinë po përgatitet nga Universiteti i Oksfordit dhe kompania farmaceutike AstraZeneca, ndërsa tjetra është lokale nga Universiteti i Queensland dhe CSL.

Australia ka regjistruar më shumë se 26,000 raste infeksioni me Covid 19 dhe 769 vdekje, shumica në dy muajt e fundit pas një shpërthimi në Victoria.

Shteti njoftoi të dielën se do të zgjaste bllokimin e tij të rreptë për dy javë të tjera, përpara se të lehtësonte gradualisht kufizimet.

Sipas planit, njerëzit në Melburn nuk do të jenë në gjendje të vizitojnë familjet e tyre për grumbullime në grup deri të paktën në fund të nëntorit.