Në të gjithë botën numri i përgjithshëm i rasteve të identifikuar pozitiv nga infeksioni i koronavirusit është më shumë se 11 milionë e 600 mijë, për një total viktimash që nga fillimi i emergjencës shëndetësore, prej 538 mijë.

Infeksionet janë përhapur në 210 vende në mbarë botën qëkurs Covid u identifikua për herë të parë në Kinë në muajin dhjetor 2019.

Sipas të dhënave të nxjerra nga grafiku i pandemisë, SHBA kryesojnë renditjen me mbi 2.9 milionë raste Covid dhe më shumë se 130 mijë vdekje, e ndjekur nga Brazili me mbi 1.6 milionë infeksione dhe 65 mijë e 500 viktima dhe më pas India me 720 mijë të prekur dhe mbi 20 mijë viktima.

Situata e pandemisë së koronavirusit në Shtetet e Bashkuara është “vërtet jo e mirë”.

Kjo u nënvizua nga kryevirologu i Shtëpisë së Bardhë Anthony Fauci.

Ndërsa në vend numri i infeksioneve ditore po shkon drejt 50 mijë në ditë, Fauci tha se SHBA janë të zhytura thellë në valën e parë të pandemisë, duke stigmatizuar rihapjet e parakohshme në shumë shtete si Florida dhe Teksasi.

Sipas Fauci-t, Europa e menaxhoi virusin shumë më mirë sesa SHBA dhe u bëri thirrje amerikanëve të praktikojnë distancimin shoqëror dhe të shmangin vendet e mbushura me njerëz.

Pentagoni ka dërguar në Teksas mjekë ushtarakë për t’u marrë me emergjencën e koronavirusit.

Në Teksas, midis shteteve aktualisht më të prekur nga pandemia, rastet kanë arritur në 194,000 dhe vdekjet janë 2.600.

Jo vetëm që spitalet e Teksasit janë në buzë të kapaciteteve, por veçanërisht repartet e Kujdesit Intensiv janë të pakualifikuar për infeksionet.