Gjuha etruske ishte gjuha e folur dhe e shkruar e qytetërimit etrusk, në Itali, në rajonin e lashtë të Etrurisë (Toskana moderne plus Umbria perëndimore dhe Latiumi i veriut) dhe në pjesë të Campania, Lombardia, Veneto, dhe Emilia-Romagna, ku Etruskët u zhvendosën më vonë nga Gallia.

Etruskët ndikuan në latinisht, por në fund u zëvendësua plotësisht nga ai.
Dhe së fundmi një dokumentar italina ka hedhur dritë mbi enigmën e gjuhës etruske ku thuhet se gjuha Shqipe dhe ajo Etruske, ka ngjashmëri të jashtëzakonshme.

Gjuha edhe kultura që kanë pasur nuk ka të bëjë me gjuhën edhe kulturën e sotme në Itali. Nëpër librat e histories, flitet shumë pak për Etruskët. Përse ? Sepse ajo ngjason me gjuhën Shqipe.

Ndërkohë dokumentari në vazhdim hedh hipotezën se ndoshta gjuha etruske është e barabartë ose e njëjtë me gjuhën shqipe.