Semundjet e mushkerive si bronkiti kronik, jane shtuar tek moshat me te reja. Kjo pranohet dhe nga mjekja e Spitalit te Semundjeve te Mushkerive ne Shkoder Nadire Suma, e cila thote se nje nder shkaqet eshte duhanpirja e cila ehste kthyer ne nje ves tek moshat e reja.

Sipas mjekes Suma duhani edhe pse ehste tashme nje konsum i zakonshem mundet vërtetë ta dëmtojë organizmin. Ai është shkaku më i shpeshtë për kancerin e mushkërive, fytit dhe gojës.

Për dhjetë herë e zmadhon rrezikun e vdekjes, i shkaktuar nga pika në tru/zemër. Duhanpirësit vuajnë shpesh nga bronkiti dhe nga emfizema (sëmundje tek të cilat materiet kimike të cigareve shtresohen në mushkëritë dhe shkaktojnë vështirësi në frymëmarrje).