Dita e falënderimeve është një festë zyrtare në Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe festohet në të enjten e katërt të muajit nëntor, ndërsa gjeli apo pula e detit, që amerikanët e quajnë edhe “turkey”, është simboli i darkës.

Darka e Falënderimeve lindi në vitin 1953, kur dikush në Swanson ka gjykuar gabim numrin e gjelave të ngrira që do ta shiste atë ditë Falënderimi, duke lënë 26 ton gjela deti të ngrirë në disa kontenierë hekurudhorë! Një “shpirt i zellshëm” doli me një plan të shkëlqyer.

Mishi i përgatitur bashkë me garniturën shoqëruese dhe u shit për 98 cent, ndërsa u shitën plot 10 milionë gjela deti.

Nëse je hidraulik nuk mund të shkosh për shopping në Ditën e Falënderimeve. E Premtja e Zezë është dita më e ngarkuar e vitit për ta, sipas Roto-Rooter, kompania më e madhe që ofron shërbim hidraulik në SHBA. Në fund të fundit, dikush duhet të pastrojë, pasi miqtë e familjes “mbytin sistemin”.

A gëlltiten gjelat e detit? Vetëm gjelat e detit ia dalin të gëlltiten, por jo shumë shpejt. Ndërsa femrat mbyten.

Nëse Franklinit do t’i kishte ecur plani i tij, gjeli i detit do të ishte shpendi kombëtar amerikan. Në një letër për vajzën e tij, Franklin shkruante se shqiponja kishte “karakter të keq moral”, ndërsa një gjeldeti, nga ana tjetër, ishte një “zog shumë më i respektueshëm”.

Dita e Falënderimeve nuk është thjesht një festë amerikane. Edhe kanadezët e festojnë. Përveçse ata e bëjnë atë të hënën e dytë në tetor.

Jeni ngopur dhe ndjeheni i përgjumur, shumë i përgjumur. Por nuk është triptofani te gjelat e detit. Në fakt, pulat kanë më shumë triptofan. Ju jeni të përgjumur, sepse keni mbaruar së ngrëni dhe tretja e të gjitha grubëve merr shumë energji.

Pse gjelat e detit quhen “Turkey”. Dikur evropianëve u pëlqenin shpendët e Guineas, të importuara në kontinent. Meqenëse zogjtë ishin importuar nga tregtarët turq, anglezët i quanin “turkey”. Më vonë, kur spanjollët erdhën në Amerikë, gjetën një zog që shijonte si ato shpendë. Kur u dërguan në Evropë, anglezët i quajtën edhe këto zogj me emrin “turkey”.