Nata e Buzmit”, ose “Festa e Kthimit të Diellit nga Vera”, ose “Nata e Nanës së Madhe –Tokë”. Në Veriun e Shqipërisë i thonë dhe Kërshëndella, gjuhësisht sipas Ccabejt, “Nata e Kërcurit”.

Gdhendje në një lahutë të vjetër. Gjysmë disku diellor në ditën e Kërshnjellave”.

Nata e “Nanës së Madhe” ka kuptimin, se këtu si cak kalenderik fillon ripërtëritja e natyrës, bimët fillojnë të marrin lëngun e ri, dita fillon të zgjatet, është kufiri i kalimit ngë një vit në tjetrin.

Nuk po përsërisim ato që janë thanë, por do të ndalemi tek Shenjat Pagane që pasqyrohen në instrumentin e Lashtë të Lahutës dhe janë të lidhura me besimin në këtë ditë kalendarik-festë pagane e të parëve tanë.

Dihet që Lahuta si instrument ka të gdhendura shpeshherë dhe figura kulti, e ndër to edhe Kultin e Diellit që i kushtohet festës pagane: “Kthimi i Diellit nga Vera”.

Këtu dhamë vetëm një shembull kalimthi sa për kujtesë e nderim të kësaj feste mijëravjeçare pagane të etnisë tonë. Lahuta Shqiptare është e pasur me figura hyjnish, kultesh dhe piktograme të afabetit të etnisë tonë.