Mushkëritë, veshkat, palca e kockave dhe kërcirit: një ngarkesë me organeve njerëzore në miniaturë përgatitet të niset nga Stacionin Ndërkombëtar i Hapësirës më 30 prill.

Qëllimi i eksperimentit, i organizuar nga Instituti Kombëtar i Shëndetit (Nih) SHBA, është të studiojë sëmundjet në kushtet e mikrogravitetit, me shpresën se do të jenë në gjendje të respektojnë detajet që në Tokë janë të vështira për t’u kuptuar.

Nisja është caktuar nga Cape Canaveral me raketën SpaceX Falcon 9. Organet e miniaturës gjenden në patate të skuqura tredimensionale dhe, përveç sëmundjeve, mund të jenë çelësi i studimit të fenomeneve më komplekse për shkak të faktorëve të shumtë, siç është plakja.

Për më tepër, disa sëmundje mund të studiohen në kushte ideale sepse kurset e tyre mund të përshpejtohen nga mungesa e peshës.

Formimi i gurëve të veshkave dhe i artritit do të jenë sëmundjet e para që duhet studiuar sapo mini-organet të jenë në bordin e Stacionit Hapësinor, i cili është bërë një laborator i madh ndërkombëtar.

Hapësira është gjithashtu mjedisi ideal për eksperimentimin me barna dhe miniorganet mund të bëhet laboratori ideal për të vëzhguar efektet e tyre.

Projekti financohet nga iniciativa e ‘’Ships in Space’’, e lindur nga bashkëpunimi midis laboratorit amerikan në bordin e orbitës, qendrës kombëtare për avancimin e shkencave të përkthimit të Nih (Ncats) dhe Institutit Kombëtar të Shteteve Bashkuar për imazhe biomjekësore dhe bio-inxhinierisë.