Karabinieria ka hetuar për kohë me radhë dy grupe kriminale në trafik kokaine, të cilët i ka shkatërruar, duke arrestuar gjithsej 39 persona, 32 prej të cilëve janë shqiptarë.

Grupet kriminale dyshohet se trafikonin kokainë nga Holanda dhe Gjermania (rreth 5 kg çdo 15 ditë). Prokuroria e Breshias ka mbajtur nën vëzhgim personat e arrestuar që nga viti 2015. Dy grupet në shumicë të tyre kanë në përbërje shqiptarë.

Karabinierët e Breshias, në sajë të bashkëpunimit të frytshëm me autoritetet e Ballkanit, arritën të kapnin 33 nga 39 të kërkuarit. 27 persona përfunduan në burg, tetë nën arrest shtëpiak dhe për 4 u vendos që të paraqiten në policinë gjyqësore.

Rezultatet e operacionit
Dy organizatat kriminale, të cilat ishin vendosur në krahinën e Breshias nga ku ata importuan sasi të mëdha të kokainës nga Holanda dhe Gjermania, të cilat pastaj u shitën pothuajse në të gjithë territorin kombëtar, u çmontuan përfundimisht.

Personat, për të cilët gjykata ka vendosur masa sigurimi personale janë gjurmuar kudo kanë jetuar në Brescia, Bergamo, Milano, Parma, Brindisi, Savona, Como, Cosenza, Forlì-Cesena dhe Alessandria.

Rrugët që ndiqte trafiku i drogës
Droga trafikohej në akse kryesore të Europës, që zakonisht përdoren prej trafikantëve. Lënda narkotike e kishte origjinën nga Kolumbia dhe mbërriti në portet kryesore të Holandës.

Pasi është shkarkuar, është zbuluar se lënda narkotike ishte e fshehur në disa makina, të përparuara teknologjikisht, të pajisura të gjitha me kompartime speciale të bëra në karroca, disa prej të cilave mund të përdoreshin vetëm mekanikisht ose me pajisje të largëta, të cilat ishin instaluar nga mekanikë ekspertësh në Shqipëri ose në Holandë.

Karabinierët ndër të tjera kanë kapur edhe një armë. Arma u ble nga një prej bashkëpunëtorëve për të ndëshkuar një bashkatdhetar, i cili ka dyshime se ka “vjedhur” 300 gramë kokainë.

Veprimi ndëshkues nga “kapot” për të të dështoi, për shkak se viktima e synuar përfundoi në pranga për shkak të kryerjes së një grabitjeje.

Impresionues ishte fakti sesi organizata funksiononte aq me rregullsi, pasi transporti i drogës bëhej rregullisht në çdo 15-20 ditë. “Ekspeditat” e kokainës nuk u ndërprenë kurrë, madje as gjatë arrestimeve të shumta të bëra gjatë hetimit.

Pavarësisht “goditjeve” prej arresteve, të dyja organizatat arritën të riorganizoheshin, punësonin korrierë të rinj dhe të gjejnë depozita të reja dhe pastaj vazhdonin me importet. Gjatë hetimeve, më shumë se 100 episode të drogës janë dokumentuar, rindërtuar dhe në disa raste janë monitoruar.