DOBRZYNSKI SHKENCËTARI QË KONTRIBUOI PËR KËTË ZBULIM. Konferenca shkencore “mbi ndikim e astrofizikes tek shkencat mjekesore” ka vijuar siten e saj te dyte me referimin e profesoreve dhe shkencetareve nga cern dhe institute I astrofizikes ne paris.

Profesor Ludwik Dobrzynski  nje emer I cili u be edhe me I njohur pas eksperimentit te famshem te cern tregoi per rendesine e kesaj conference.Profesor Dobrzynski tregoi per star+ se ky eksperiment aq sa i rendesishem per mbare boten mori vite kerkimesh nga jeta e tij.Ne vitin 2008, kjo qender realizoi eksperimentin LHC, ose Goditesi i Madh i Hadroneve, per kerkimin e origjines se mases, nepermjet pershpejtimit ekstrem te protoneve deri ne shpejtesine e drites. Ky pershpejtues shtrihet 100 m nën sipërfaqen e Tokës në zonën kufitare mes Francës dhe Zvicrës më një gjatësi prej 27 kilometra dhe diametër prej afër 30 km. 

 

[iframe width=”300″ height=”510″ src=”//www.youtube.com/embed/z4f2bb1sf-M?list=UU0aBDfsVqdL53NOE5eMXAUw” frameborder=”0″ allowfullscreen ]
Artikulli paraprakNIKOLLA: REFORMA ARSIMORE E DOMOSDOSHME
Artikulli tjetërARRESTOHET TRAFIKANTI I SIRIANËVE