Shkencëtarët e NASA-s mendojnë se provat e jetës antike në Mars mund të jenë fshirë.

Rover i Curiosity i agjencisë hapësinore amerikane ka zbuluar se pjesë të rekordeve të planetit mungojnë dhe kjo mund të jetë për shkak të ujit super të kripur, i njohur gjithashtu si shëllirë.

Ashwin Vasavada, një shkencëtar i projektit Curiosity, tha: “Ne kemi mësuar diçka shumë të rëndësishme: Ka disa pjesë të rekordit marsian që nuk janë aq të mira në ruajtjen e provave të së kaluarës dhe jetës së mundshme të planetit.”

Miliarda vjet më parë, shkencëtarët mendojnë se Marsi ishte plot me liqene që mund të ishin shtëpia e jetës mikrobike.

Klima e Planetit të Kuq mendohet të ketë ndryshuar dhe tharë liqenet e tij.

Një nga ato liqene ishte në kraterin Gale, të cilin rover Curiosity i Nasa-s ka studiuar.

Një studim i ri sugjeron që ndërsa liqeni thahej, shëllira të kripura depërtuan në shtresa argjile dhe mineralesh në fund të liqenit dhe i ndryshuan ato.

Tom Bristoë, hetuesi kryesor i CheMin, tha: “Ne dikur mendonim se sapo këto shtresa mineralesh argjile të formoheshin në fund të liqenit në Kraterin e Gale, ato qëndruan në atë mënyrë, duke ruajtur momentin në kohë që ishin formuar për miliarda vjet. Por shëllira më vonë i shkatërroi këto minerale argjile në disa vende – në thelb duke rivendosur rekordin e shkëmbinjve.”

Shkencëtarët synuan Kraterin Gale sepse menduan se shtresat e tij të patrazuara të shkëmbinjve antikë mund të na mësonin për historinë e Marsit dhe jetën e mundshme.

Mostra të ngjashëm të mbledhur nga zona të tjera të Marsit, krahasuar me ato nga Gale Crater dhe studiuesit u tronditën kur zbuluan se rreth gjysma e mineraleve të argjilës që ata prisnin të gjenin mungonin.

Mineralet mund të veprojnë si kapsula kohore duke u siguruar shkencëtarëve një rekord se si ishte planeti kur u formuan.

Mineralet prej argjile përmbajnë ujë në strukturën e tyre dhe përdoren si dëshmi se sedimentet në të cilat janë gjetur kanë rënë në kontakt me ujin.

Studiuesit do të vazhdojnë hetimet e tyre në shkëmbinjtë e Marsit dhe çfarë mund të na thonë.