JA DISA FAKTE NGA TRADITA E SHPËRNDARJES SË ÇMIMEVE. Me 27 nentor te vitit 1895 Alfred Nobel nenshkroi testamentin e tij te fundit duke e dhene pjesen me te madhe te pasurise se tij per nje seri cmimesh ne fizike, kimi, mjekesi, letersi dhe paqe te cilat u quajten cmimet Nobel.

Diten e hene me 6 tetor do fillojne cmimet nobel per vitin 2014 ne kete date do shpallet fituesi I cmimit nobel ne mjekesi, me daten 7 tetor shpallet fituesi I ketij cmimi ne fushen e fizikes ndersa ne daten 8 ne fushen e kimise.Ne daten 10 tetor mbare bota do mesoje edhe emrin e personit i cili do laurohet me cmimin nobel per paqe ndersa data e shpalljes se fituesit te cmimit nobel per letersi pritet te konfirmohet nga academia suedeze e cila e jep kete cmim qe prej vitit 1901.

Cmimet nobel me nje histori te gjate pas vetes mbartin edhe shume fakte si psh keto cmime nuk jane dhene 50 here kjo ka ndodhur gjate periudhes se luftes se pare dhe te dyte boterore. Gjate viteve 1901 dhe 2013 cmimet nobel ne shkencat e ekonomise i jane akorduar 45 here femrave. Ndersa fituesi me I ri I cmimit nobel eshte William Lawrence bragg, ai e foti kete cmim ne vitin 1915 per fizike kur ishte vetem 25 vjec. Te tjera fakte me cmimet nobel lidhen me kundershtimin e kandidateve per ta marre kete cmim si psh jean paul Sartre dhe le duc tho. Puna e shoqates nderkombetare kryqi I kuq eshte vleresuar me cmimin nobel 3 here ndersa linus pauling eshte I vetmi person I cili vleresuar me dy cmime nobel ne kimi dhe paqe.

 

[iframe width=”300″ height=”510″ src=”//www.youtube.com/embed/KIBtpUrgLgo?list=UU0aBDfsVqdL53NOE5eMXAUw” frameborder=”0″ allowfullscreen ]
Artikulli paraprakSHKODËR, VRITET ME ARMË ZJARRI 50 VJEÇARI
Artikulli tjetërGJYKATA, LË NË BURG, ISH KREUN E ALUIZNI-t