Zgjimi gjatë natës mund të na shkaktojë mendimet të errëta dhe të frikshme.

Greg Murray, profesor dhe drejtor i Qendrës Universitare Swinburne për Shëndetin Mendor, thekson se ky problem nuk është i pazakontë dhe se ka arsye biologjike që mund të shpjegojnë këtë zakon.

“Në gjumin normal të natës, neurobiologjia e njeriut arrin një pikë kthese rreth orës 3-4 të mëngjesit. Temperatura bazë e trupit fillon të rritet, shkalla e gjumit zvogëlohet (sepse ka pak kohë para gjumit), sekretimi i melatoninës (hormoni i gjumit) ka arritur te shtohet dhe nivelet e kortizolit ( hormoni i stresit ) rriten ndërsa trupi është duke u përgatitur për të hyrë në të nesërmen”, tha profesori për revistën The Conversation.

Është fakt se shumë njerëz zgjohen në faza të ndryshme gjatë natës, por ka diçka specifike në orën 3-4 të mëngjesit që na bën të qëndrojmë zgjuar: ” Në gjysmën e dytë të natës gjumi është më i lehtë se në të parën. I kombinuar me pak stres të shtuar, shanset që të zgjohemi janë të larta”, thotë profesor Murray.

Arsyet e tjera që mund të shpjegojnë këtë gjendje, sipas ekspertit, përfshijnë çrregullimet e gjumit, si pagjumësia dhe apnea e gjumit . Për shembull, nëse jeni të shqetësuar për shkak se jeni zgjuar në kohën që duhet të “flini” ose ndiheni tepër të ndjeshëm sepse jeni zgjuar, mund të vuani nga pagjumësia.

Medikamentet dhe gjendjet si depresioni, sindroma e këmbëve të shqetësuara dhe sëmundja e refluksit gastroezofageal gjithashtu mund të ndërhyjnë në modelet e gjumit.

Si mund ta përballojmë problemin ?

Arritja për të mos u shqetësuar në orën 3 të mëngjesit mund të na vendosë në një rreth vicioz, pasi sa më stresues të jetë fakti që jemi zgjuar, aq më e vështirë mund të jetë të biesh sërish në gjumë. Profesori sugjeron disa teknika të frymëmarrjes :

“Përqendroni vëmendjen tuaj në shqisat tuaja dhe veçanërisht në frymëmarrjen tuaj. Kur mendimet fillojnë të shfaqen, kthejeni vëmendjen te tingulli i frymëmarrjes. Megjithatë, nëse mendimet negative vazhdojnë pas 15-20 minutash, ndiqni këshillat e terapisë konjitive të sjelljes. Ngrihuni, ndizni një dritë të ulët dhe lexoni një libër.”