Ambasadori britanik në Shqipëri, Alastair King-Smith teksa ngriti si shqetësim fenomenin e ikjes së shqiptarëve, kryesisht të rinjve, drejt Mbretërisë së Madhe me gomone, theksoi se qytetarët duan drejtësi, ndërsa kriminelët dhe të korruptuarit duhet të mbajnë përgjegjësi.Në një simpozium, diplomati britanik tha se frenim të këtij fenomeni shqetësues do të japë ngritja e task-forcës së përbashkët mes dy vendeve, Shqipërisë dhe Anglisë.

“Që kur mbërrita në Shqipëri e dija se duhej të kundërbalanconim atë që bëjmë për çështje të vështira si migrimi i paligjshëm dhe krimi i organizuar me më shumë fokus në zhvillimin ekonomik dhe social. Ky ribalancim tashmë po lulëzon, siç pasqyrohet në Komunikatën e Përbashkët të nënshkruar nga kryeministrat e Shqipërisë dhe Britanisë së Madhe në dhjetor. Ne po përparojmë së bashku në një sërë iniciativash: krijimin e një Task Force të Përbashkët për Migracionin që do të na ndihmojë të zvogëlojmë përfshirjen e shqiptarëve në kalimet me gomone, por edhe të shtetasve të vendeve të treta që migrojnë përmes Shqipërisë.

Po ashtu po përpiqemi të investojnë bashkëpunim më të mirë të zbatimit të ligjit në mënyrë që qytetarët të marrin drejtësi dhe kriminelët dhe të korruptuarit të mbajnë përgjegjësi; investime në biznes, infrastrukturë dhe iniciativa që do të mbështesin zhvillimin ekonomik të të gjithë vendit. Ne do të jemi të suksesshëm në gjërat e vështira, si migrimi dhe krimi i organizuar, vetëm nëse rrisim edhe gjërat pozitive, veçanërisht për të rinjtë. Eksplorimi i mënyrave për të devijuar të rinjtë nga kriminaliteti dhe migrimi i parregullt janë dy nga prioritetet tona kryesore. Ne duhet të fokusohemi shumë më tepër tek ata që kërkojnë të shfrytëzojnë të rinjtë, trafikantët dhe grupet e krimit të organizuar. Ato përfaqësojnë rrezik real për të rinjtë dhe i ekspozojnë ata ndaj rreziqeve të panevojshme dhe një cikli të pafund krimi të rëndë dhe të organizuar.

Pra, si ta kthejmë këtë? Një nga gjërat më të vështira për të bërë është të injektoni shpresë. Jam i kënaqur sot t’ju bëj të ditur se ne do t’i zgjerojmë përpjekjet e tilla gjatë dy viteve të ardhshme me një rritje të sasisë së fondeve të disponueshme në Mbretërinë e Bashkuar dhe duke u shtrirë në zona të tjera burimore të migrimit të parregullt në veri. Kështu që ne do të vazhdojmë të kemi një fokus të veçantë në veriun e Shqipërisë, por jo vetëm atje. Unë kam një sfidë për ju: ju lutemi identifikoni një person ose organizatë me të cilën mund të bashkëpunoni dhe bini dakord për një mënyrë të re të punës për të ardhmen”, deklaroi ambasadori britanik në Shqipëri.

 

Artikulli paraprakKRYETARI I BASHKISË SHKODËR BARDH SPAHIA TAKIM ME AMBASADORIN SPANJOLL NË SHQIPËRI
Artikulli tjetërMATRIKULLIMI I KAFSHËVE, PREÇI THIRRJE FERMERËVE