Të dy palët e përfshirë në luftën civile në Libi kanë akuzuar njëra-tjetrën për shkeljen e një armëpushimi të ndërmjetësuar ndërkombëtarisht brendapak orësh nga hyrja e tij në fuqi.

Pas presionit nga mbështetësit e tyre, Rusia dhe Turqia, armëpushimi filloi zyrtarisht të dielën.

Por qeveria e mbështetur nga Kombet e Bashkuara dhe forcat besnike të aleatit rus Gen Khalifar Haftar thonë se ka pasur luftime rreth kryeqytetit, Tripoli.

Javën e kaluar Turqia dërgoi trupa për të ndihmuar forcat e Qeverisë së Akordit Kombëtar.
Gjenerali Haftar është mbështetur gjithashtu nga Egjipti, Arabia Saudite, Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Jordania, duke shtuar frikën se Libia e pasur me naftë mund të bëhet teatri i një konflikti rajonal, apo edhe një “Siri e dytë”.

Mes kaosit, të dy grupet militante islamike dhe kontrabandistët e migrantëve janë bërë të vendosur, duke shkaktuar shqetësim të veçantë në vendet evropiane pikërisht përtej detit Mesdhe.

Libia është përfshirë nga konflikti që nga kryengritja e vitit 2011, e cila rrëzoi një njeri të fortë si Muamar Gaddafi.

Ushtria Kombëtare Libiane (LNA), forca besnike ndaj gjeneralit Haftar kontrollon pjesën më të madhe të Libisë Lindore. Ata filluan një sulm ndaj kryeqytetit në Prill 2019, por nuk kanë qenë në gjendje ta marrin qytetin.

Javën e kaluar, megjithatë, ata morën qytetin e tretë më të madh të vendit, Sirten.
Presidenti turk Rexhep Tajip Erdogan dhe homologu i tij rus Vladimir Putin bënë thirrje për armëpushim kur u takuan në Stamboll javën e kaluar.