Katër astronautë amatorë janë larguar nga Florida në misionin e tyre privat në orbitë.

‘Inspiration4’ ekuipazhi, i përbërë nga një miliarder dhe tre “qytetarët e zakonshëm”, rode nga Kennedy Space Center në një kapsulë Dragon dhënë nga kompania SpaceX raketë.

Kuarteti do të kalojë tre ditët e ardhshme duke bërë xhiro rreth Tokës.

Është një tjetër moment historik në tregun e turizmit hapësinor, i cili po përjeton një ringjallje pas një pauze një dekade.

Dhe pas këtij misioni të fundit, do të ketë dy vizita private në Stacionin Hapësinor Ndërkombëtar (ISS) – një në tetor, që mbante një regjisor dhe aktore ruse të filmit, dhe një e dytë në fillim të Vitit të Ri.

Ekuipazhi i Inspiration4 i Jared Issacman, Hayley Arceneaux, Sian Proctor dhe Chris Sembroski kanë pasur 6 muaj trajnim intensiv me SpaceX. Sidoqoftë, sistemet kompjuterike në bord do të kenë nën kontroll kapsulën e tyre Dragon, të mbikëqyrur nga ekspertë të SpaceX në terren.

SpaceX ka modifikuar shtëpinë e tyre të përkohshme për të përfshirë një dritare të madhe, të cilën ekuipazhi me siguri do ta përdorë gjatë kohës së ndërprerjes për të pyetur Tokën poshtë.