Gjakmarrja dhe ngujimi, si pasojë e këtij fenomeni nuk është më një problem që duhet ekzaminuar, por për një çështje që duhet zgjidhur, për të mos udhëtuar me shqiptarët rrugës për në Bashkimin Europian. Keshtu shprehen perfaqesuesit e shoqates operazione Colommba te cilet jane prej gati 5 vitesh te pranishem ne shkoder.

Nje nga drejtuesit e kesaj organizate italiane shprehet se kane pasur kontakte te vazhdueshme me me zyren e avokatit te popullit dhe kryebashkiaken.Bandini thekson se mungon bashkpunimi institucional ndersa nenvizon se femijlet qe jane ne gjak kane nevoje me shume per mbeshteteje morale se dicka materiale.Operazione colomba ka arritur te hyje ne cdo shtepi te familjeve ne gjak dhe pasi e ka njohur mire situaten I ka derguar nje peticion 61 bashkive të reja duke u kerkuar një projekt konret per eleminimin e ketij fenomeni.Kjo organizatë prej disa kohësh merret edhe me problemet e gjakmarrjes dhe punon për të lehtësuar pajtimin e gjaqeve. Operazione Colomba, grupi paqësor i Shoqatës Papa Xhovani XXIII, eshte I specializuar në menaxhimin pa dhunë të konflikteve.