MEGJITHËSE DY MUAJ NGA HAPJA E SAJ KA PASUR FREKUENTIM TË LARTË. Megjithese vetem dy muaj nga hapja e saj Biblioteka franceskane ka ngjallur interes tek lexuesit.

Dukshem keto botime te vecanta ne llojine tyre I mungonin tregut te librave ne vendin tone. Në 1945 biblioteka franceskane “At Gjergj Fishta” ishte një Akademi e vërtetë e Shkencave, e pa emëruar. Numëronte më shumë se 20 mijë vëllime, ndërsa sot në të janë vetëm 250 libra të rrallë. Falë donacioneve dhe punës së fretërve, sot në këtë bibliotekë gjenden tekste të shekujve XVI-XVII, fondi i shkrimeve origjinale të Shtjefën Gjeçovit, dorëshkrime të At Gjergj Fishtës, At Zef Pllumit, At Daniel Gjeçaj, At Paulin Margjokaj, At Viktor Volaj, Tonin Zadesë, Palok Kurtit etj

[iframe width=”300″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/R6QJjrTeO-4″ frameborder=”0″ allowfullscreen ]