Brazili ka mbyllur kufirin e saj me Venezuelën për emigrantët që duan të ikin nga trazirat ekonomike dhe politike të fqinjit të saj verior.

 

Gjykatësi Helder Barreto urdhëroi që kufiri të mbyllet derisa Brazili të mund të vendosë kushtet e duhura për të pritur fluksin e madh të njerëzve.

 

Autoritetet në shtetin e Roraima në rajonin e Amazon në Brazilit thonë se rreth 800 venezuelanë kalojnë kufirin çdo ditë.

 

Megjithatë, kufiri mbetet i hapur për brazilianët dhe jo-venezuelianët e tjerë.

 

Është gjithashtu e hapur për Venezuelët që po kthehen në veri nga Brazili. Kufijtë e detit dhe ajrit nuk ndikohen nga vendimi.

 

Një tentativë për vrasjen e presidentit të Venezuelës Nicolas Maduro në fundjavë ka ngritur tensionet në vend edhe më tej. Mijëra venezuelanë kanë ikur në vendet fqinje, kryesisht Kolumbi dhe Brazil, në kërkim të kushteve më të mira ekonomike gjatë tre viteve të fundit.

 

Roraima, në zemër të rajonit Amazon të Brazilit, është një nga shtetet më të varfra të vendit.

 

Shumica e venezuelanëve që kanë kaluar kufirin në muajt e fundit po jetojnë në kushte të tmerrshme në rrugët e kryeqytetit Boa Vista dhe qyteteve të tjera.

 

Për muaj, autoritetet në Roraima po bëjnë thirrje që kufiri të mbyllet.

 

Ata thonë se shërbimet publike janë shkatërruar dhe se migrimi ka sjellë një rritje të mprehtë të krimit.