8 dhjetori i vitit 1990 shënon fillimin e protestave të studentëve kundër regjimit komunist

, ndërsa vite më pas kjo datë u shpall festë zyrtare. Sot shumë qytetarë shkodranë japin mendimin se vendi ynë është shumë larg kërkesave të studentëve në atë kohë për një Shqipëri Evropiane. 8 dhjetori është Dita Kombëtare e Rinisë dhe çdo vit bashkitë e vendit organizojnë aktivitete të ndryshme në përkujtim të kësaj date.