Ushtria amerikane ka ndaluar të gjithë ushtarët e stacionuar në Japoni nga pirja e alkoolit, pasi një nga ushtarët ishte përfshirë në një aksident vdekjeprurës në ishullin Okinawa pasi i kishte dhënë makinës në gjendje të dehur.

Trupat amerikane në Okinawa gjithashtu janë urdhëruar të qëndrojnë në bazë ose në shtëpi. Marinari përplasi kamionin e tij me një tjetër automjet duke vrarë shoferin tjetër. Okinawa pret më shumë se gjysmën e trupave amerikane në Japoni ndërsa banorët vendas kanë shumë kundërshtime për praninë ushtarake. Në një deklaratë, ushtria amerikane konfirmoi se një nga anëtarët e saj të shërbimit ishte përfshirë në aksident duke thënë se alkooli mund të ketë qenë një faktor.

Ushtria njoftoi gjithashtu trajnimin e detyrueshëm për përdorimin e përgjegjshëm të alkoolit, menaxhimin e rrezikut dhe sjelljen e pranueshme për të gjitha trupat e saj në të gjithë Japoninë. Policia japoneze tha se ushtari kishte tre herë më shumë se limiti i alkoolit në gjak, raporton Reuters. Ai është nën arrest,i akuzuar për drejtim të automjetit në mënyrë të pakujdesshme që rezulton me vdekje, ka thënë policia. Prania e SHBA në Okinawa në Japoninë jugore është një pjesë kyçe e aleancës së sigurisë ndërmjet dy vendeve. Shtëpitë e bazës mbajnë rreth 26,000 trupa amerikane.