Ndërtesa më e lartë në Evropë është pothuajse e përfunduar. E vendosur mbi një kompleks të ri ujor në Shën Petersburg, Rusi, kulla e Qendrës Lakhta ka një lartësi prej 462 metrash.
Ndërtesa është e përbërë nga 87 kate.

 

Lartësia e saj është e kompensuar nga një ndërtesë më e ulët për përdorim të përzier me një fasadë prej 260 metrash (853 metra të gjatë). Hapësira banimi dhe komerciale do të instalohen deri në një lartësi prej 360 metrash, mbi të cilat një zonë vrojtimi dhe restoranti do të ofrojnë pamje të mahnitshme mbi Gjirin e Finlandës.

 

Qendra Lakhta merr titullin e ndërtesës më të lartë të Evropës nga Kulla e Federatës së Moskës, e përfunduar më 2017, e cila qëndron në 374 metra. Moska është gjithashtu shtëpia e pesë prej gjashtë hyrjeve të ardhshme në listë, të ndërprerë vetëm nga Shardja e Londrës, e cila shkurtimisht ishte më e larta e kontinentit në 2012, në 310 metra.

 

Qendra Lakhta filloi të ndërtohej në 2012 dhe do të shërbejë si selia e gjigantit rus të gazit Gazprom, i cili po kryen ndërtimin përmes një filiali. Firma është vendosur të lëvizë në fund të vitit 2019.

 

Themelet e ndërtesës u vendosën 82 metra në tokë, duke rezultuar në një rekord botëror të Ginesit në vitin 2015 për derdhjen e betonit më të madh (një rekord i marrë nga një shesh ndërtimi në Dubai dy vjet më vonë).

 

Erërat afër majës së kullave mund të fryjnë me shpejtësi deri në 85 m/s, kështu që struktura është stabilizuar nga 15 kolona perimetrike që redistribuojnë peshën larg thelbit të saj.

 

Fasada është e përbërë nga 16,500 panele qelqi individuale të pajisur me kapak automatik dhe valvola të dizenjuara për të minimizuar humbjen e nxehtësisë. Krijuesit gjithashtu pretendojnë se kanë instaluar një numër masash të tjera mjedisore, duke përfshirë një sistem ripërdorimi dhe pastrimi të ujit.