Orkestra Kalush, e cila fitoi Eurovizionin këtë vit në Torino, ka shënuar ditën e pavarësisë në Ukrainë duke bërë thirrje për donacione për rehabilitimin e luftëtarëve që i mbijetuan rrethimit të Azovstal Steel Works. Grupi falënderoi gjithashtu Mbretërinë e Bashkuar për mbajtjen e konkursit të vitit të ardhshëm pasi organizatorët e Eurovizionit e konsideruan shumë të rrezikshme mbajtjen e konkursit në Ukrainë. Këngëtari kryesor Oleg Psyuk tha: “Në fillim të kësaj jave, e gjithë Orkestra Kalush ishte së bashku në Kiev dhe dëshmoi një “paradë” të pajisjeve ruse në Maidan, sheshin kryesor të Kievit, të cilin forcat tona të armatosura e kthyen në një grumbull hekuri.

“Kjo tregon forcën, fuqinë dhe pathyeshmërinë tonë. Pavarësia e këtij viti është gjithashtu për të gjithë ukrainasit larg vijës së parë, të cilët janë më të bashkuar se kurrë dhe po punojnë pa u lodhur për të përshpejtuar fitoren tonë së bashku. “Askush nuk do të mund të na e heqë këtë pavarësi”.

Ai shtoi: “Sigurisht, ne jemi shumë të trishtuar që Eurovision Song Contest nuk do të mbahet në Ukrainë vitin e ardhshëm. Por ne i jemi mirënjohës Britanisë së Madhe për solidaritetin e tyre dhe që pranoi të mbajë ngjarjen në mbështetje të vendit tonë.

“Shpresojmë që Eurovision 2023 të ketë një aromë ukrainase dhe të festojë kulturën tonë të bukur e unike. Ne, nga ana tjetër, do të bëjmë të gjitha përpjekjet për të ndihmuar Ukrainën të fitojë vitin e ardhshëm, në mënyrë që Eurovision 2024 të mund të zhvillohet në një vend paqësor.”