FMN paralajmëron se nëse masat e BE-së do të mbeten gjatë në fuqi, ato do të jenë pengesë për zhvillimin ekonomik të Kosovës. Një ekip i Fondit Monetar Ndërkombëtar, i drejtuar nga Gabriel Di Bella ndaloi në Prishtinë këto ditë për të diskutuar lidhur mbi klimën makroekonomike dhe zhvillime të tjera, përfshirë progresin në zbatimin e Marrëveshjes parandaluese Stand-By (SBA) dhe Instrumentit të Reziliencës dhe Qëndrueshmërisë (RSF).

Në mbyllje të vizitës, Di Bella u shpreh se në kontekstin sfidues global, kushtet makroekonomike në Kosovë për vitin 2023 deri më tani kanë mbetur të favorshme, duke shtuar se inflacioni vazhdon të shënojë rënie. Por ai nënvizon se paqëndrueshmëria e ngritur në nivel global dhe tensionet në Kosovën veriore mbeten rreziqe të cilat, nëse materializohen, mund të rëndojnë sfidat e politikave. Duke u ndalur në mënyrë të veçantë tek masat e BE-së ndaj Kosovës, ai u shpreh se ato mund të bëhen pengesë për investimet e huaja direkte dhe zhvillimin ekonomik.

“Zhvillimet e kohëve të fundit në katër komunat veriore çuan në masa të përkohshme dhe të kthyeshme nga disa donatorë dhe partnerë tradicionalë që kufizojnë bashkëpunimin e ri ekonomik dhe financiar. Nëse hiqen në periudhën afatshkurtër, nuk pritet që këto masa të kenë ndikim në perspektivën ekonomike, por ato mund të bëhen pengesë për investimet e huaja direkte dhe zhvillimin ekonomik në përgjithësi nëse vazhdojnë të qëndrojnë për një kohë më të gjatë.”

Ekipi vlerësoi ndërkohë progresin e shënuar në përmbushjen e angazhimeve kryesore në kuadër të programeve të mbështetura nga FMN.

Artikulli paraprakSHQIPËRIA SHËNON BILANC POZITIV: MË SHUMË LINDJE SESA VDEKJE NË TRE MUAJT E FUNDIT
Artikulli tjetër“TË GATSHËM TË SANKSIONOJMË EDHE SERBINË”, BE MESAZH KOSOVËS