Kryeqyteti francez, Parisi ka vendosur të mbyllet për një periudhë një mujore për shkak të frikës nga një valë e tretë covid-19.

15 departamente të tjera në vend gjithashtu do të vendosin të njëjtat masa nga mesnata e ditës së sotme, raporton BBC.

“Këto masa nuk do të jenë aq të rrepta sa bllokimi i mëparshëm,” tha Kryeministri Jean Castex.

Franca ka regjistruar më shumë se 35,000 infeksione të reja brenda 24 orëve të fundit.

Z. Castex tha se një “valë e tretë” e infeksioneve në vend po shikohej gjithnjë e më e mundshme.

“Situata në Paris është veçanërisht shqetësuese me 1,200 njerëz në kujdes intensiv , më shumë sesa në kulmin e valës së dytë në nëntor,” tha Ministri i Shëndetësisë Olivier Veran.

Sipas masave të reja, bizneset jo thelbësore do të detyrohen të mbyllen, por shkollat ​​do të qëndrojnë të hapura.

Njerëzit do të lejohen të lëvizin jashtë shtëpisë në një distancë prej 10 km (6 milje) dhe nuk lejohen të udhëtojnë në pjesë të tjera të vendit nëse nuk kanë një arsye të vlefshme.

Ata në zonat e prekura do të duhet të plotësojnë një formular për të shpjeguar pse janë larguar nga shtëpitë e tyre. Policia e Mbrojtjes në të gjithë vendin e Francës do të zhvillojë kontrolle në vend.

Frika për një valë të tretë vjen ndërsa qeveria franceze përballet me kritika për përhapjen e ngadaltë të vaksinave.

Nga dita e sotme, Franca do të rifillojë vaksinimin duke përdorur vaksinën AstraZeneca pas njoftimit të EMA se ishte e përshtatshme për përdorim.

Z. Castex tha se do të merrte menjëherë vaksinën për të provuar se ishte në rregull. Franca kishte pezulluar vaksinën AstraZeneca pas një numri rastesh në Evropë të mpiksjes së gjakut që zhvilloheshin pas marrjes të vaksinës.

Një studim i kryer pikërisht kur u njoftua pezullimi zbuloi se vetëm 20% e francezëve kishin besim te AstraZeneca.