Dy vitet e fundit janë përcaktuar kryesisht nga jetët e humbura dhe një rregullsi tjetër. Edhe ndërsa numërojmë mbrapsht për ditët e fundit të 2021-shit, është e rëndësishme të gjejmë guximin dhe oreksin për të sjellë më shumë lumturi në jetën tonë.

Natalie Dattilo, një psikologe dhe profesoreshë e psikiatrisë në Shkollën Mjekësore të Harvardit, e cila fokusohet në psikologjinë pozitive dhe ndryshimin e sjelljes, thotë: “Lumturia nuk ndodh thjesht. mirë dhe ruajmë aftësinë tonë për t’u ndjerë mirë në të ardhmen.”

Dr. Dattilo ndan pesë zakonet kryesore që rrisin lumturinë dhe ia vlen të adoptohen:

Përsëritni një pohim pozitiv për veten

Hulumtimet tregojnë se pohimet mund të jenë një mjet efektiv për të rritur mirëqenien dhe për të reduktuar stresin. “Merrni disa momente çdo ditë nga tani deri në fund të vitit për të praktikuar pohimet pozitive, duke thënë diçka të tillë si, ‘Unë ia vlen koha dhe mundi që duhet për të përmbushur nevojat e mia’,” thotë Dattilo. ekranin fillestar të telefonit tuaj ose thjesht përsërisni atë me vete.

Vlerësoni vlerat tuaja

Fundi i vitit është gjithashtu një kohë e shkëlqyer për të bërë një bilanc të asaj që besoni, thotë Dr. Datilo. Ju mund t’i bëni vetes pyetje si:

Çfarë lloji prindi dua të jem?
Çfarë lloj partneri dua të jem?
Cilat cilësi vlerësoj më shumë në miqësitë e mia?
Çfarë është më e rëndësishme për mua në lidhje me arsimimin apo karrierën time?
Çfarë do të thotë të kujdesem për veten?

“Përgjigja e këtyre pyetjeve do t’ju ndihmojë të drejtoni përcaktimin e qëllimeve, vendimmarrjen dhe t’ju ndihmojë të jepni prioritet kohën, përpjekjen dhe energjinë tuaj në vitin e ri,” shton Dattilo.

Gjeni “pse” tuaj

Autopilot është i dobishëm kur kontrolloni listën tuaj të detyrave, por Dattilo ju paralajmëron të mos kaloni shumë nga jeta juaj duke u ndjerë i shkëputur nga “pse” pas asaj që bëni. “Ju mund të mos jeni gjithmonë të motivuar për të bërë gjërat që duhet të bëni apo edhe ato që dëshironi të bëni. Duke i kujtuar vetes se ia vlen përpjekja mund t’ju ndihmojë të motivoni,” thotë ai.