LONDON, ENGLAND - FEBRUARY 04: A photo illustration of the AstraZeneca COVID-19 vaccine at Copes pharmacy in Streatham on February 04, 2021 in London, England. A current investigation is underway to determine whether giving people a different second Covid vaccine to their first may provide extra protection, while also alleviating supply pressures. The UK has recently passed the 10 million mark in their first vaccine rollout. (Photo by Dan Kitwood/Getty Images)

Gjermania po pezullon përdorimin e vaksinës AstraZeneca për personat e moshës nën 60 vjeç për shkak të rrezikut të mpiksjes së gjakut.

Rregullatori gjerman i ilaçeve zbuloi 31 raste të një lloji të rrallë të mpiksjes së gjakut midis 2.7 milion njerëzve që kishin marrë vaksinën në Gjermani.

Kanadaja më herët pezulloi përdorimin e vaksinës AstraZeneca për personat nën 55 vjeç.

AstraZeneca tha se rregullatorët ndërkombëtarë kishin gjetur përfitimet e vaksinës së saj që ishin më të mëdha se rreziqet.

Ai tha se po vazhdonte të analizonte bazën e të dhënave për të kuptuar “nëse këto raste shumë të rralla të mpiksjes së gjakut ndodhin më shpesh sesa pritej natyrshëm në një popullsi prej miliona njerëzish”.

“Ne do të vazhdojmë të punojmë me autoritetet gjermane për të adresuar çdo pyetje që ata mund të kenë,” shtoi ai.

Rregullatorët e mjekësisë të BE dhe Mbretërisë së Bashkuar mbështetën të dy vaksinën pas pezullimeve të mëparshme paralajmëruese në Evropë këtë muaj.

Në Mbretërinë e Bashkuar, një zëdhënës i qeverisë tha: “Vaksina Oxford / AstraZeneca është e sigurt, efektive dhe tashmë ka shpëtuar mijëra jetë në këtë vend.

Produkti i AstraZeneca është një nga vaksinat më të përdorura të koronavirusit në Perëndim.

Nëse u jepni një vaksinë miliona njerëzve sigurisht që do të shihni disa raste të njerëzve që sëmuren rëndë ose madje edhe vdesin pak më vonë.

Kjo nuk do të thotë që vaksina ka shkaktuar problemin – mund të kishte ndodhur natyrshëm. Ajo që autoritetet duhet të përpunojnë është nëse është shkak apo rastësi.“