Një projekt-ligj i diskutueshëm për legalizimin e përdorimit rekreativ të drogës kanabis u zbulua të mërkurën nga Ministri i Shëndetësisë Karl Lauterbach pasi u miratua nga kabineti gjerman. Mbrojtësit e përdorimit të ligjshëm të kanabisit në qeverinë e koalicionit gjerman synojnë të legalizojnë drogën këtë vit, por do të përballen me rezistencë nga ligjvënësit konservatorë. Lauterbach e quajti projektligjin një “pikë kthese” pas politikave mbi kanabisin që “për fat të keq kishin dështuar”. Megjithatë, ai theksoi se përdorimi i drogës nuk ishte pa rrezik.

“Askush nuk duhet ta kuptojë ligjin gabimisht. Konsumi i kanabisit do të legalizohet, por ai mbetet i rrezikshëm,” tha ai në një deklaratë të përbashkët nga Ministria e Shëndetësisë dhe Ministria e Bujqësisë.

Ai tha se qëllimi ishte frenimi i tregut të zi dhe kriminalitetit të lidhur me drogën, tregtia me substanca të falsifikuara ose toksike dhe numri i konsumatorëve.

“Mbrojtja e fëmijëve dhe adoleshentëve është një element qendror i të gjithë projektit legjislativ,” thuhet në deklaratë, duke iu referuar një fushate informuese për të rinjtë “Ligjore, por …” që do të nisë nga Ministria e Shëndetësisë.

Ministri i Bujqësisë Cem Özdemir e quajti projektligjin “një hap të rëndësishëm drejt një politike progresive të drogës me bazë realitetin”. Ai tha se ligji “i vonuar” do të shërbente për dekriminalizimin e shumë njerëzve që përdorën kanabisin vetëm për qëllime private, si dhe për të rritur mbrojtjen e fëmijëve dhe të rinjve.

Çfarë parashikon projektligji?

Projektligji do ta bënte të ligjshëm për personat mbi 18 vjeç që të posedojnë deri në 25 gram (0,9 ons) kanabis dhe të kultivojnë deri në tre bimë për përdorim personal. Ai gjithashtu përcakton se droga mund të vihet në dispozicion përmes të ashtuquajturave klube kanabisi. Megjithatë, sipas ligjit, asnjë produkt kanabisi nuk do të lejohet të përdoret në vetë klubet ose brenda një rrezeje prej 250 metrash (820 këmbë). Përpara zbulimit të projektligjit, disa ligjvënës kanë shprehur rezervat e tyre për ligjin e propozuar. Mes tyre është edhe ministri i brendshëm i qytetit-shtetit të Hamburgut, Andy Grote, i cili i përket Social Demokratëve (SPD), partisë së kancelarit Olaf Scholz.

“Nëse ka diçka që nuk na nevojitet, atëherë është ky ligj,” i tha Grote transmetuesit publik NDR. Përvojat e vendeve të tjera tregojnë se legalizimi shkakton një rritje të madhe të konsumit, me të gjitha rreziqet dhe efektet anësore.

Grote hodhi gjithashtu dyshime nëse legalizimi i përdorimit rekreativ të kanabisit do të çonte në një reduktim të tregtisë në tregun e zi, siç pretendohet shpesh nga mbrojtësit e kësaj lëvizjeje.

“Duhet frikë se kanabisi i paligjshëm do të jetë shumë i kërkuar për shkak të fuqisë së tij më të lartë dhe çmimeve më të lira dhe se tregu i zi dhe tregu legal do të ngatërrohen së bashku,” tha ai.

Grote tha gjithashtu se rregullimi i përdorimit të kanabisit do të kërkonte “një burokraci gjithëpërfshirëse të mbikëqyrjes së kanabisit” për të siguruar që të gjitha përcaktimet e tij të respektohen.

Artikulli paraprakVLLAZNIA E FEMRAVE PREZANTON TRAJNERIN E RI
Artikulli tjetërEURO FITON TERREN, KTHEHET SIPËR 105 LEKËVE PËR HERË TË PARË QË NGA FUNDI I KORRIKUT