RRITJE 2 MUAJ NË VIT DERI NË MOSHËN 67-VJEÇARE
Me 1 janar te vitit te ardhshem hyjne ne fuqi ndryshimet e bere na ligjin “per sigurimet shoqerore”, te cilat parashikojne nje sekeme te re te perlllogaritjes se shumes se pensionit dhe te vete moshes se daljes ne pension.

Ndryshimi me I prekshem eshte rritja graduale e moshes se pensionit per grate. Keshtu, me rritjen 2 muaj per cdo vit, synohet qe mosha e daljes ne pension per grate te shkoje 63 vjece deri ne vitin 2032. Me vone pritet qe te rritet edhe mosha e daljes ne pension per burrat, ne menyre qe rreth vitit 2056, te dyja gjinite te dalin ne pension ne moshen 67 vjecare.
Edhe pse burrat nuk preken nga efekti I menjehershem I rritjes dymujore te moshes se daljes ne pension, ata preken nga rritja e vjetersise ne pune. Keshtu, nese per te dale ne pension nje burre ne dhjetor te ketij viti I duhen 35 vjet pune, pas 1 janarit te 2015, do t’I duhen edhe 4 muaj me shume.Por perseri grate jane me te perekura nga ky ndryshim I ligjit, sepse pervec rritjes se moshes se pensionit me nga dy muaj per cdo vit, atyre u kerkohet edhe vjetersi me e madhe ne pune.

 

 

 

 

[iframe width=”300″ height=”360″ src=”//www.youtube.com/embed/BtatElToqTY?feature=player_detailpage” frameborder=”0″ allowfullscreen ]
Artikulli paraprak20 SHTATOR AFATI I FUNDIT I REGJISTRIMEVE UNIVERSITETI I SHKODRËS
Artikulli tjetërNDËRTIMET PA LEJE, PROCEDIME TË REJA