Në fjalën e tij në tryezën ‘Harku i Euro-Atlantizmit’, kryetari i Partisë Demokratike, Lulzim Basha tha se shqiptarët duhen pajisur me një kod zgjedhor që të dërojnë në parlament të zgjedhurit e tyre dhe jo atab që dërgon kryetari. Nga ana tjetër, ai u shpreh se PD ka gati një program për të ndalur shpopullimin që do ta bëjë publike në vijim.

‘Jemi një vit para zgjedhjeve të ardhshme parlamentare. Shkojmë atje një ditë përpara përfundimit të mandatit të komisionit të reformës zgjedhore, me një kod të cunguar. Këto janë emergjenca që lidhen me procesin. Për të cituar avokatin nuk ka demokraci pa proces. Jam i mikluar nga ftesa për tu zhytur në atë se çfarë presin shqiptarët nga opozita e djathtë. T’i pajisim shqiptarët jo vetëm për kodin zgjedhor por edhe për hallet e tyre të përditshme.

Interesi i shqiptarëve tek reforma është dukshëm më i kufizuar se si do zgjidhin problemet nga keqqeverisja, korrupsioni. Natyrisht nuk duhet të heqim dorë që është barra dhe zgjidhja e demokracisë se është përgjegjësia e qytetarit të votojë. Për shkak të 2008, qytetarët e kanë të pamundur të finalizojnë vullnetin e tyre. Legjitimiteti i pushtetit është thellësisht i cënuar. Propozimet tona institucionale dhe të drejtpërdrejta.

Si PD në kontekstin aktual të zhvillimeve kemi kërkuar një sistem proporcional kombëtar, me votim elektronik dhe bën të mundur votimin e emigrantëve. Listat e hapura janë një farë mase kompensimi, sepse mundëson që shqiptarët të dërgojnë në parlament burrat apo gratë që ata mendojnë, duke eleminuar sekserin. Lista e hapur nuk është interes partiak apo i PD, është shërbim ndaj shqiptarëve. Që listat të jenë të hapura dhe të mos përfundojmë me një masakër na duhet votimi elektronik dhe numërimi elektronik.

Drejtësia është në një sulm të sinkronizuar. Për herë të parë në 34 vjet po rreket ti jap fund kulturës së pandëshkueshmërisë. Të gjitha këto bashkohen në një hark që është aspirata e çdo shqiptari në 34 vite. Qëllimi ynë është ti japim fund kësaj drame të madhe që është cënimi më i madh i sigurisë kombëtare që është shpopullimi i Shqipërisë. Kemi gati një program që Partia Demokratike do ta bëjë publike.’

Artikulli paraprakAPELI LË NË FUQI VENDIMIN PËR EKSTRADIMIN E RUSIT IGOR KOKUNOV
Artikulli tjetër1 MLN EURO GARANCI DHE KUSHTE TË TJERA, DANI ALVES LË BURGUN PAS 14 MUAJSH