144 vite me pare ne Fishte te Zadrimes nga nje familje mirditore lindi frati,poeti,shkrimtari,studiuesi e deputeti shqiptar Atë Gjergj Fishta.  Ishte kandidati i pare per cmimin nobel te letersise,themeloi komisionin per kongresin e Manastirit ku u percaktua gjuha qe kemi sot.

Autor i njeres nga veprat me te shquara te kombit tone,Lahuta e Malëcisë por edhe e shume veprave te tjera dhe perkthimeve te mirenjohura.  Vdiq me 30 Dhjetor 1940 por duke i lene kombit trashigimi disa vepra te pashlyeshme per kohen dhe rolin ne Rilindjen Kombetare .
Por sot fatkeqsisht flitet shume pak per te e per shume figura te tjera te kombit.

N’ ty mendoj kur agon drita,
Kur bylbyli mallshem kndon,
N’ty mendoj kur soset dita,
Terri boten kur e mbulon.

Dersá t’mundem me ligjrue,
E sa gjall me frymë un jam,
Kurr Shypni,s’kam me t’harrue,
Edhe n’vorr me t’permendë kam. ”

-Mrizi i Zânavet,1924.
Atë Gjergj Fishta.