Shkencëtarët kanë deklaruar publikisht se kanë eliminuar me sukses HIV-in nga qelizat e infektuara, duke përdorur teknologjinë e modifikimit të gjeneve Crispr, fituese e çmimit Nobel.

Duke punuar si gërshërë, por në nivel molekular, pret ADN-në në mënyrë që pjesët “të këqija” të mund të hiqen ose çaktivizohen. Shpresa është që përfundimisht të jemi në gjendje të çlirojmë trupin tërësisht nga virusi, megjithëse nevojitet shumë më tepër punë për të kontrolluar se ai do të jetë i sigurt dhe efektiv. Ilaçet ekzistuese të HIV-it mund ta ndalojnë virusin, por jo ta eliminojnë atë.

Ekipi i Universitetit të Amsterdamit, duke paraqitur një përmbledhje, ose abstrakt, të gjetjeve të tyre të hershme në një konferencë mjekësore këtë javë , theksoi se puna e tyre mbetet thjesht “provë e konceptit” dhe nuk do të bëhet një kurë për HIV-in së shpejti.

Dhe Dr James Dixon, profesor i asociuar i teknologjive të terapisë së gjeneve dhe qelizave staminale në Universitetin e Nottingham, pajtohet, duke thënë se gjetjet e plota ende kërkojnë shqyrtim.

Shkencëtarë të tjerë po përpiqen gjithashtu të përdorin Crispr kundër HIV.Excision BioTherapeutics thotë se pas 48 javësh, tre vullnetarë me HIV nuk kanë efekte anësore serioze.

Por Dr Jonathan Stoye, një ekspert i viruseve në Institutin Francis Crick, në Londër, tha se heqja e HIV nga të gjitha qelizat në trup ishte “jashtëzakonisht sfiduese”.

“Efektet jashtë objektivit të trajtimit, me efekte anësore të mundshme afatgjata, mbeten një shqetësim”, tha ai.

“Prandaj duket se ka shumë gjasa që do të kalojnë shumë vite përpara se një terapi e tillë e bazuar në Crispr të bëhet rutinë, edhe duke supozuar se mund të tregohet se është efektive.”

HIV infekton dhe sulmon qelizat e sistemit imunitar, duke përdorur makinerinë e tyre për të bërë kopje të vetvetes.Edhe me trajtim efektiv, disa kalojnë në një gjendje pushimi ose latente – kështu që ato ende përmbajnë ADN-në, ose materialin gjenetik, të HIV-it, edhe nëse nuk prodhojnë në mënyrë aktive virusin e ri.

Shumica e njerëzve me HIV kanë nevojë për terapi antiretrovirale gjatë gjithë jetës. Nëse ndalojnë marrjen e këtyre barnave, virusi i fjetur mund të rizgjohet dhe të shkaktojë sërish probleme.

Artikulli paraprakSHQIPËRIA, E 7-TA MË E NDOTURA NË EUROPË, NORMAT TREFISH MBI KUFIRIN E OBSH-SË
Artikulli tjetërPRANVERA ERDHI MË HERËT KËTË VIT! EFEKTET NEGATIVE QË SOLLI KY DIMËR I SHKURTËR DHE ÇFARË PO NDODH ME PLANETIN