Inteligjenca artificiale mund të çojë në zhdukjen e njerëzimit, kanë paralajmëruar ekspertët duke përfshirë krerët e OpenAI dhe Google Deepmind.

“Zbutja e rrezikut të zhdukjes nga inteligjenca artificiale duhet të jetë një prioritet global krahas rreziqeve të tjera në shkallë shoqërore si pandemitë dhe lufta bërthamore”, thuhet në të.

Sam Altman, shefi ekzekutiv i krijuesit të ChatGPT OpenAI, Demis Hassabis, shefi ekzekutiv i Google DeepMind dhe Dario Amodei i Anthropic kanë mbështetur të gjithë deklaratën. Faqja e internetit e Qendrës për Sigurinë e Inteligjencës Artificiale sugjeron një numër skenarësh të mundshëm fatkeqësish:

-Inteligjenca artificiale mund të jetë armatosur. Për shembull, mjetet e zbulimit të drogës mund të përdoren për të ndërtuar armë kimike.

-Dezinformimi i gjeneruar nga Inteligjenca Artificiale mund të destabilizojë shoqërinë dhe të “minojë vendimmarrjen kolektive”.

-Fuqia e Inteligjencës Artificiale mund të përqendrohet në gjithnjë e më pak duar, duke u mundësuar “regjimeve të sundojnë përmes mbikëqyrjes së përhapur dhe censurës shtypëse”.

Artikulli paraprakNDËRKOMBËTARËT E ‘KRYQËZUAN’, REAGON KURTI
Artikulli tjetërSULMOHEN PËRSËRI USHTARËT E KFOR-IT NË ZVEÇAN