Ish -presidenti amerikan George W. Bush I cili udhëhoqi luftën në Afganistan pas sulmeve të 11 shtatorit dhe ish -zonja e parë Laura Bush deklaruan se ndihen thellësisht të prekur nga ngjarjet që po ndodhin në Afganistan.

“Laura dhe unë po ndjekim me vëmendje ngjarjet tragjike që po ndodhin në Afganistan dhe jemi thellësisht të prekur. Ne jemi pranë njerëzve afganë që kanë vuajtur aq shumë, amerikanëve dhe aleatëve të NATO -s që kanë sakrifikuar aq shumë,” tha në një deklaratë ish -presidenti amerikan.

Ai tha se SHBA kishin autoritetin dhe përgjegjësinë për të shkurtuar burokracinë për evakuimet gjatë krizave të mëdha humanitare.

Muajin e kaluar, ish -presidenti tha për Deutsche Welle se besonte se pasojat e tërheqjes së SHBA nga Afganistani do të ishin “tepër të këqija” për gratë dhe vajzat atje.

Vërejtjet e tij të fundit vijnë në kontrast të plotë me komentet e tij shpresëdhënëse gjatë një takimi me Presidentin e atëhershëm të Afganistanit Hamid Karzai në 2004, kur Bush përshëndeti “fitoren e parë në luftën kundër terrorizmit” dhe u zotua ” për të ndihmuar Afganistanin të ketë sukses dhe begati “.

“Rruga përpara për Afganistanin është ende e gjatë dhe e vështirë,” tha ai në atë kohë. “Megjithatë, populli afgan duhet ta dijë se vendi i tyre nuk do të lihet kurrë për terroristët dhe vrasësit.”