Un fermo immagine tratto da un video della polizia di Milano, 13 giugno 2021: Dopo l'attacco hacker alla Luxottica dello scorso settembre che costrinse al blocco parziale della produzione, con conseguenti e cospicui danni, la Polizia Postale di Milano, con il coordinamento del Servizio Polizia Postale e delle Comunicazioni di Roma, sta eseguendo perquisizioni domiciliari e informatiche in diverse regioni, in particolare Veneto ed Emilia-Romagna. A disporle il pm titolare delle indagini Alessandro Gobbis. ANSA/POLIZIA EDITORIAL USE ONLY NO SALES

Italia është e katërta, menjëherë pas Britanisë së Madhe, Francës dhe Gjermanisë për sulmet e pësuara nga kërcënimet e ransomware vitin e kaluar.

Ransomware është një lloj aplikacioni që bllokon hyrjen në pajisjen që infekton, duke kërkuar pagimin e një shpërblimi për të hequr kufizimin.

Të dhënat vijnë nga klasifikimi i vendosur nga Mandiant, një kompani pjesë e shoqërisë së sigurisë informatike FireEye.

Në vendin tonë, tendenca për të dërguar dhe rënë në grackën e ransomware po rritet vazhdimisht. Në të gjithë zonën EMEA, që përfshin Europën, Afrikën dhe Lindjen e Mesme, ransomware përbën një lloji sulmit kibernetik me rritjen më të shpejtë, me + 422% midis shkurtit 2020 dhe majit 2021.

Lidhur me sektorët e synuar, sektori i prodhimit konfirmohet i pari, i ndjekur nga shërbimet ligjore dhe profesionale, tregtia me pakicë dhe industria inxhinierike.

“Grupet që veprojnë përmes sulmeve të ransomware do të vazhdojnë të rriten derisa të fillojmë të trajtojmë problemin në nivelin politik”, theksoi Jens Monrad, Drejtor, shef i Mandiant Intelligence, EMEA.

Ngadalësimi i këtyre aktiviteteve kriminale do të kërkojë një nivel të përfshirjes që nuk kemi parë më parë.

Krimi kibernetik është një sfidë globale dhe ne duhet të raportojmë dhe të marrim masa kundër vendeve që ofrojnë mbrojtje për kriminelët kibernetikë ose pranojnë pasivisht veprimet e tyre derisa të godasin ose të mbrojnë mikpritësit e tyre.