Mistiku i madh Mevlana Xhelaledin Rumiu, i cili i ka dhënë një kuptim tjetër vdekjes, u përkujtua ne Shkoder me një ceremoni në qytetin Mersin, me rastin 742-vjetorin e “takimit të tij me Krijuesin”. Gjate ketij eventi merrte pjese edhe ambasadori I turqise ne vendin tone Hydajet Bajraktar.

Drejtori I qendres kulturore “jonus emre” Ömer Osman DEMİRBAŞ tha se Kjo thirrje që Mevlana i bëri njerëzimit është ende e freskët. Pas koncertit pati edhe ceremoni të dervishëve rrotullues.Semaja ajo është më tepër një disiplinë muzikore dhe shpirtërore, që konsiston në rrotullimin e dervishëve rreth vetes, duke simbolizuar lëvizjen e trupit në univers dhe kërkimin e pareshtur të njeriut për t’u kthyer në origjinën e gjithçkaje, çka është Allahu.Rumiu, i cili ka lënë gjumë të mëdha në historinë e njerëzimit, u përkujtua në 740-vjetorin e ndarjes nga kjo botë. Ai u përkujtua në ditën e ndarjes, ndërkohë që vdekjen e tij ai e krahasonte me ditën e takimit me Krijuesin, “Sheb-i Arus”, pra Nata e Dasmës.

Artikulli paraprak10 VITE BANDA MUZIKORE “THE DOOR”
Artikulli tjetërGRIMA: VLLAZNIA NDAJ TIRANËS KËRKON MAKSIMUMIN