E bardhë si bora, me korniza të vrullshme, një temperament të ashpër dhe brirë të mëdhenj që lakohen në mënyrë kërcënuese në majat e zeza, këto nuk janë qetë e zakonshëm.

Ndër bagëtitë e fundit të egra të mbetura në botë, ato mbajnë një karakter të lashtë. Ata janë gjithashtu disa nga kafshët më të rralla në planet; aktualisht numërojnë rreth 130, ata janë shumë më pak në numër sesa pandat gjigante, tigrat siberianë apo gorillat malore.

Në madhësinë dhe formën e përgjithshme të trupit ato janë, në mënyrë efektive, bagëti mesjetare

Kjo është e dukshme në shtatin e tyre të vogël-demat peshojnë rreth 400 kg, më pak se një e treta e racave kontinentale moderne-dhe në gjirin e vogël të lopëve, të cilët duhet të prodhojnë vetëm qumësht për një viç në të njëjtën kohë. “Në madhësinë dhe formën e përgjithshme të trupit ato janë, në mënyrë efektive, bagëti mesjetare,” tha Hall.

Forma spektrale e bagëtisë përshtatet në mënyrë të përkryer në sfondin e kështjellës, e vendosur pranë parkut të bagëtive, por tani nën pronësi të veçantë dhe thuhet se është kështjella më e përhumbur në Britani.

Dave Godfrey, një udhërrëfyes turistik në njërën prej dhomave të pasura të kalasë, foli për zëra të patrupëzuar që gurgullojnë në mënyrë të pabarabartë në kishëz, zogj që fluturojnë nëpër oborret me dritë të hënës dhe një figurë e brishtë që u afrohet mysafirëve në qilar, duke iu lutur atyre për ujë.

“Pastaj është Djali Blu, i cili dëgjoi disa keqbërje duke u komplotuar dhe u mbyllën në një mur ndërsa ishte ende gjallë,” tha Godfrey.

Karakteristikat e bagëtisë Chillingham mund të jenë ngrirë në kohë në epokën mesjetare, por teoritë për origjinën e tyre të hershme janë të shumëfishta dhe shumëngjyrëshe. Një llambë vaji terrakote e shekullit të 2-të, që përshkruante një gjedhi me një ballë kaçurrelë si ajo e racës Chillingham, u gjet në bazën e kështjellës.

Zbulimi ndezi spekulimet se romakët, të njohur për nderimin e tyre fetar ndaj kafshëve të bardha, mund të kenë sakrifikuar bagëtinë Chillingham në tempujt Mithraic përgjatë Murit Hadrian aty pranë.