Kina po largohet nga politika e saj zero-Covid dhe po kërkon të “jetojë me virusin”, siç kudo në botë. Kjo vjen pasi vendi po sheh valën e tij më të madhe të infeksioneve, mbi 30,000 çdo ditë.Njoftohet se njerëzit që kanë covid, por nuk kanë simptoma të dukshme dhe të rënda do të trajtohen dhe karantinohen në kushtet e shtepisë dhe jo pranë qendrave spitalore. Vendimi vjen pas një lehtësimi të madh të politikës së saj zero-Covid. Vendi ka hequr gjithashtu kërkesat e testit PCR për shumicën e vendeve publike, përveç spitaleve dhe shkollave. Ndryshimet vijnë vetëm një javë pasi protestat civile kundër kontrolleve pandemike që shpërthyen në të gjithë vendin.

Karantina e centralizuar ishte thellësisht e papëlqyeshme, sepse ndante familjet dhe njerëz të detyruar të hynin në spitale.

Kina ka pasur gjithnjë reagime të ahpra deri në përdorimin e frcavepolicore, ku jo në pak raste kemi parë në video policë që tërhiqnin zvarrë njerëzit nga shtëpitë e tyre, linjat e autobusëve, rrugëve të qytetit ,duke përfshirë edhe rastin e fundit, pamjet virale nga Hangzhou javën e kaluar që tregonin një burrë që luftonte me zyrtarët.

Të mërkurën, autoritetet shëndetësore njoftuan gjithashtu një sërë rregullash të reja që kthejnë kufizimet aktuale:

Kufizimet si bllokimet duhet të zbatohen në zona të identifikuara më saktë, për shembull ndërtesa, njësi dhe kate të caktuara në krahasim me bllokimet në të gjithë lagjen ose qytetin.Zonat e identifikuara me rrezik të lartë duhet të dalin nga bllokimi brenda pesë ditësh nëse nuk gjenden raste të rejaAutoritetet theksuan gjithashtu nevojën për të përshpejtuar vaksinimin e të moshuarve.

“Të gjitha lokalitetet duhet t’i përmbahen fokusimit në përmirësimin e shkallës së vaksinimit të personave të moshës 60-79 vjeç, përshpejtimin e shkallës së vaksinimit të personave të moshës 80 vjeç e lart dhe marrjen e masave të veçanta”, thuhet në deklaratën e zyrtarëve shëndetësorë.