Presidenti i Bashkimit Europian, Donald Tusk tha se Kina, Rusia dhe administrata e re e Presidentit Trump janë ndër kërcënimet kryesore të jashtme me të cilat përballet blloku.

Ai i bëri komentet në një letër drejtuar 27 udhëheqësve të BE-së në prag të një samiti që mbahet të premten në Maltë. Ndryshimi në Uashington e vë Bashkimin Europian në një situatë të vështirë,” tha Tusk. Presidenti Trump po kërkon zbatimin e politikave që vënë Amerikën në plan të parë dhe ka ngritur pikëpyetje nëse anëtarët e NATO-s po kontribuojnë aq sa u takon për aleancën. Tusk tha se Bashkimi Europian kurrë nuk është përballur me sfida më të rrezikshme dhe se Evropa ka nevojë për “guxim, vendosmëri dhe solidaritet politik.” Ai tha se BE-ja duhet të mbrojë dinjitetin e saj në bisedimet me SHBA, Rusinë, Kinën apo Turqinë, dhe nuk duhet të bëjë lëshime përballë argumenteve populiste apo ndjenjave ksenofobe që shkojnë kundër integrimit evropian.