KONSULLATA E ITALISË NË BASHKËPUNIM ME UNIVERSITETIN DHE BASHKINË E SHKODRËS. Konsullata e Nderit e Italisë ne bashkepunim me Bashkine e Shkodrës dhe Universitetin e Shkodrës kane organizuar nen kujdesin e prof. Mario de Matteis konferencën “Via Egnatia”

Perkthim– Rruga Egnatia eshte bere ceshtje diskutimi edhe ne Shqiperi menjehere pasi nga Starsburgu dhe Komisioni i BE vjen nje ide per te bashkuar Italine dhe Shqiperine permes nje rruge komunikimi jo vetem transporti por edhe kulture. Greket si politikane te mire per te shmangur hegjemonine qe kjo rruge do te kishte ne te ardhmen ku benin pjese edhe Shqiperia Macedonia dhe Kosova e ndoshta edhe Serbia kane ndertuar lloj Egnatie qe nisej nga Igumenica dhe vazhdonte ne thesalonik duke kapercyer dhe fallsifikuar historine. Profesor Matteis ka sjelle fakte te reja ne lidhje me historine dhe projektet e kesaj rruge te qemotshme Rruga “Egnatia” u ndertua nga Romakët nga gjysma e dytë e shekullit te dytë pk dhe eshte një vijë drejtuese mijëvjecare komunikimi midis perëndimit dhe lindjes, midis Adriatikut të poshtëm dhe Egjeut verior. Kjo rruge lidhte qendrat e botës antike, duke qenë kështu një rrugë kulturore e integrimit.

[iframe width=”100%” height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/9_IP1kZzq9s?showinfo=0″ frameborder=”0″ allowfullscreen ]