Një grup protestuesish, pjesë e të djathtës ekstreme në Serbi, kanë protestuar përpara para ambasadës shqiptare në Beograd duke bërë thirrje nacionaliste. Siç bën të ditur Radio Evropa e Lirë, sipas vlerësimeve të policisë serbe, pjesëmarrës ishin rreth 40-50 persona.

Përpara se të niseshin tek ambasada amerikane ku nuk u lejuan nga forcat e policisë, protestuesit u ndalën tek Ambasada e Shqipërisë në Serbi, duke bërtitur “Kosova është zemra e Serbisë”. REL raporton se protestuesit tutje bënë thirrje që të bojkotohen zgjedhjet lokale që do mbahen nesër në Kosovë. Përveç këngëve për Kosovën, ata shpërthyen në fjalë fyese për shqiptarët.

Damnjan Knezevic, udhëheqësi i të ashtuquajturave “patrulla e popullit”, bëri thirrje paraprakisht për protestë përmes rrjeteve sociale. Ai deklaroi në një video në Facebook se protesta po organizohet para ambasadës sepse “Shtetet e Bashkuara të Amerikës janë një nga armiqtë më të mëdhenj të qenies kombëtare dhe mbijetesës së shtetit, veçanërisht në Kosovë”.

Grupet e krahut të djathtë bënë thirrje për një protestë përmes rrjeteve sociale, por nuk u tha se cilët ishin organizatorët e tubimit.

Deri në fillimin e protestës, Ministria e Punëve të Brendshme të Serbisë nuk iu përgjigj pyetjes së Radios Evropa e Lirë – cilët janë organizatorët dhe çfarë do të bëjë policia në rast se tubimi nuk raportohet.

Damnjan Knezevic, udhëheqësi i të ashtuquajturave “patrulla të njerëzve”, bëri thirrje gjithashtu për një protestë përmes rrjeteve sociale.

Ai deklaroi në një video në Facebook se protesta po organizohet para Ambasadës sepse “Shtetet e Bashkuara të Amerikës janë një nga armiqtë më të mëdhenj të qenies kombëtare dhe mbijetesës së shtetit, veçanërisht në Kosovë”.

Ai gjithashtu bëri thirrje për “prishjen” e Marrëveshjes së Brukselit, të nënshkruar në vitin 2013 midis Kosovës dhe Serbisë, si dhe për “rekrutimin” e qytetarëve serbë nëse “ka incidente kundër serbëve në Kosovë”.

“Patrullat e Popullit” janë grupe të vetë-organizuara të krahut të djathtë ekstrem të cilët filluan paraqitjet publike në vitin 2020 dhe në disa raste organizuan aksione kundër emigrantëve në disa qytete në Serbi.