Ishte në rrezik për shkak të komplikacioneve të shkaktuara nga Covid-19: puna e një ekipi multidisiplinar nga spitali pediatrik Meyer në Firence I shpëtuan jetën një 12-vjeçari.

Sot, pas 14 ditësh në kujdes intensiv dhe një qëndrimi në pediatri, i vogli është kthyer në shtëpi. Lajmin e bukur e jep vetë spitali, duke shpjeguar se është hera e parë që mjekët e Meyer-it e gjejnë veten “duke u përballur me një rast të kësaj grade”.

“Zakonisht virusi prek fëmijët dhe adoleshentët në një mënyrë më të butë. Në rastin e 12 vjeçarit, megjithatë, infeksioni ka shkaktuar një pamje shumë serioze inflamatore, e cila në terma teknikë përcaktohet si Pims: një sindromë e inflamacionit multi-sistemik në lidhje me infeksionin Sars-CoV-2 të identifikuar në moshën pediatrike.

Pims është “një sindromë inflamatore, e shkaktuar nga një stuhi e vërtetë citokinash, proteina që rregullojnë përgjigjen imune të trupit dhe janë përgjegjëse për një nga ndërlikimet më të frikshme të këtij infeksioni. të gjitha të paparashikueshme dhe të papritura, edhe sepse pacienti nuk vuante nga ndonjë patologji e mëparshme”, shpjegon spitali, shkruan TGCom, raporton Ora News.

Vështirësitë e rasteve të rënda te fëmijët dhe të rinjtë

Pacienti i vogël u ndoq, përveç specialistëve të kujdesit intensiv, nga një ekip multidisiplinar i përbërë nga specialistë të sëmundjeve infektive, reumatologë, kardiologë dhe nefrologë.

“Për ditë të tëra u frikësuam nga më e keqja sepse gjendja e pacientit nuk tregonte shenja përmirësimi. Nuk ishte e lehtë të zhvillohej një terapi adekuate, gjithashtu për shkak të mungesës së një serie pediatrike mjaft të madhe për të siguruar indikacione të qarta dhe të sigurta për trajtimin që do të përvetësohet.

Në këtë kuptim, përkatësia në rrjetet kombëtare dhe ndërkombëtare dhe krahasimi midis specialistëve të pediatrisë, të cilët ndanë njohuritë e tyre me përhapjen e epidemisë, u treguan të dobishme.

Në rastin e fëmijës, përdorimi i një ilaçi frenues “Interleukin-1”, i përdorur zakonisht në sëmundje të rënda autoimune, së bashku me terapi të tjera anti-inflamatore (imunoglobulinat dhe kortizoni) ishte efektiv“, shpjegon spitali italian.