Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti ka zhvilluar një bisedë telefonike me këshilltarin e Lartë të DASH, Derek Chollet me të cilin ka diskutuar lidhur me takimin që pritet të mbahet të hënë në Bruksel me presidentin serb, Aleksandër Vuçiç. Në njoftimin e bërë nga zyra e qeverisë së Kosovës, bëhet me dije se gjatë bisedës telefonike, Kurti ka konfirmuar qëndrimin e tij për planin franko-gjerman, duke e cilësuar si një bazë të mirë për diskutimet e mëtejshme drejt normalizimit të marrëdhënieve mes Kosvoës dhe Serbisë. Kurti tha se përveç njohjes zyrtare, në qendër të marrëveshjes duhet të jenë edhe të drejtat e pakicave kombëtare të të dy vendeve. Propozimi po ashtu ka mbështetjen e Shteteve të Bashkuara të Amerikës. Nga Departamenti amerikan i Shtetit deklaruan më 23 shkurt se presin që Kurti dhe Vuçiç të kenë qasje konstruktive ndaj diskutimeve që do të mbahen në Bruksel. Në 6 shkurt pas një takimi me Miroslav Lajçak, të dërguarin e Posaçëm të BE-së, Albin Kurti bëri me dije se do të pranojë planin franko-gjerman për të bërë të mundur normalizimin e marrëdhënieve mes Kosovës dhe Serbisë.

Plani franko-gjerman ndahet në 9 pika si më poshtë:

1.Kosova dhe Serbia do të zhvillojnë marrëdhënie normale, të fqinjësisë së mirë me njëra-tjetrën bazuar në të drejta të barabarta.
2.Kosova dhe Serbia do të udhëhiqen nga aspiratat e tyre reciproke për anëtarësim në BE.
3.Në përputhje me MSA-në [Marrëveshjet e Stabilizim Asociimit] të nënshkruara nga të dyja palët, Kosova dhe Serbia do të zgjidhin çdo mosmarrëveshje me mjete paqësore dhe do të përmbahen nga kërcënimi ose përdorimi i forcës.
Ata riafirmojnë paprekshmërinë tani dhe në të ardhmen e kufirit/kufirit që ekziston mes tyre dhe marrin përsipër të respektojnë plotësisht integritetin territorial të njëri-tjetrit.
4.Kosova dhe Serbia vazhdojnë me supozimin se asnjëra nga dy palët nuk mund të përfaqësojë tjetrën në sferën ndërkombëtare dhe as të veprojë në emër të saj.
5.Kosova dhe Serbia do të promovojnë marrëdhënie paqësore në Ballkanin Perëndimor dhe do të kontribuojnë në sigurinë dhe bashkëpunimin rajonal në Evropë.
6.Kosova dhe Serbia vazhdojnë me respektimin reciprok të juridiksionit të secilës palë.
Kosova dhe Serbia deklarojnë gatishmërinë e tyre për të rregulluar çështjet praktike dhe humanitare në procesin e normalizimit të marrëdhënieve të tyre. Ata do të lidhin marrëveshje me synimin për të zhvilluar dhe promovuar në bazë të këtij Traktati dhe për përfitimin e tyre të ndërsjellë bashkëpunimin në fushën e ekonomisë, shkencës dhe teknologjisë, transportit, marrëdhënieve gjyqësore, postave dhe telekomunikacionit, shëndetësisë, kulturës, sportit, mjedisit. mbrojtjes dhe në fusha të tjera. Detajet janë rënë dakord në Protokollin Suplementar.
7.Kosova dhe Serbia do të shkëmbejnë Misionet e Përhershme. Ato do të vendosen në selinë e Qeverisë përkatëse.
8.Çështjet praktike në lidhje me themelimin e Misioneve do të trajtohen veçmas.
9.Kosova dhe Serbia pajtohen që ky Traktat nuk do të ndikojë në traktatet dhe marrëveshjet ndërkombëtare dypalëshe dhe shumëpalëshe të lidhura tashmë prej tyre ose që kanë të bëjnë me to.

Artikulli paraprakKRYETARI I BASHKISË SHKODËR BARDH SPAHIA TAKIM ME TË RINJTË E QENDRËS RINORE “ARKA”
Artikulli tjetërMBLEDHJA E PËRBASHKËT ME MALIN E ZI, JA AGJENDA DHE MARRËVESHJET