Virusi i lisë së majmunëve që përhapet në SHBA, Evropë dhe Britani të Madhe po ndryshon çuditërisht shpejt, sipas një studimi të kryer nga studiues portugezë dhe të botuar në revistën Nature Medicine. Studimi tregon pamjen më të thelluar të përbërjes gjenetike të virusit deri më tani.

Shkencëtarët renditin gjenomat e virusit – ai është materiali gjenetik i një organizmi dhe, në rastin e një virusi, ai na tregon se çfarë është virusi, çfarë bën dhe si ka gjasa të përhapet.Lija e majmunëve ka ndryshuar 50 herë që nga viti 2018

Për studimin, studiuesit morën mostra nga 15 pacientë me linë e majmunëve dhe krahasuan gjenomet e virusit që i kishte infektuar.

Studiuesit zbuluan se secili nga pacientët kishte një lloj lie të majmëne që mund të gjurmohej në një shpërthim të mëparshëm të virusit në 2018-2019 në Mbretërinë e Bashkuar, Izrael dhe Singapor, i cili kishte ardhur nga Nigerie.

Por, më shumë se kaq, testet treguan se virusi kishte ndryshuar 50 herë – mbi 12 herë më shumë sesa pritej – që nga ai shpërthim i mëparshëm në 2018.

“Këto të dhëna sfidojnë plotësisht atë që dihet për shkallën e mutacionit të lisë së majmunëve,” tha autori i studimit Joao Paulo Gomes, një studiues në Institutin Kombëtar të Shëndetit të Portugalisë.Lija e majmunëve në Afrikën Perëndimore ka shkallë më të ulët të vdekjes

Ka disa gjëra që ne dimë rreth lisë së majmunit dhe kjo sekuencë e re e gjenomit i ka ndihmuar studiuesit të kuptojnë më mirë shpërthimin aktual.

Së pari, lloji i virusit në shpërthimin aktual po ndryshon me një ritëm jashtëzakonisht të shpejtë.Së dyti, shpërthimi ndoshta filloi me një rast të vetëm që infektoi të tjerët.

Ky lloj është pjesë e grupit afrikano-perëndimor të lisë së majmunëve, i cili zakonisht raportohet në Kamerunin perëndimor dhe Sierra Leone dhe ka një shkallë vdekshmërie më të ulët se 1%.Një klade përkufizohet si një grup organizmash që mund të gjurmohen tek paraardhësit e përbashkët ose një linjë e zakonshme gjenetike.

Ekziston një tjetër kladë e zakonshme e lisë së majmunëve, e njohur si kladi “Afrika Qendrore”, e cila është më e pranishme në pellgun e Kongos dhe ka shkallë vdekjeje deri në 10%.