Udhëheqësja e protestave në Bjellorusi, Maria Kolesnikova, ka fituar çmimin Vaclav Havel për të Drejtat e Njeriut, duke marrë një sërë vlerësimesh në një ceremoni në Strasburg nga presidenti i Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës, Rik Daems, si simbol i guximit.
Kolesnikova është në burg, por motra e saj, Tatyana Khomich, e pranoi çmimin dhe tha se motra e saj do të deshte t’ia kushtonte këtë çmim popullit bjellorus.
“Miliona bjellorusë po luftojnë çdo ditë për të formuar të ardhmen e tyre dhe për të qenë të lirë”, tha ajo.

Një forcë kryesore në protestat popullore kundër Alexander Lukashenko, Kolesnikova u rrëmbye nga KGB -ja bjelloruse në Minsk në fillim të shtatorit 2020.
Zyrtarët qeveritarë u përpoqën ta dëbonin, por ajo grisi pasaportën e saj në kufirin ukrainas, në vend që të detyrohej të linte vend.

Asambleja Parlamentare e Këshillit të Evropës (PACE) e jep çmimin Vaclav Havel, së bashku me 60 000 euro (72 200 dollarë), çdo vit, që nga viti 2013, për personat që luftojnë për të drejtat e njeriut.
Çmimi mban emrin e një ish-presidenti çek dhe aktivist për të drejtat civile.