Autoritetet shëndetësore në Evropë janë vënë në gatishmëri të lartë për rastet e konfirmuara dhe të dyshuara të lisë së majmunëve të raportuara në Mbretërinë e Bashkuar , Spanjë , Portugali , Itali , Suedi , Francë , Belgjikë , Shtetet e Bashkuara dhe Kanada . Infeksioni i rrallë viral zakonisht prek vendet afrikane dhe raportimi i rasteve jashtë tij ka shkaktuar shqetësim tek shkencëtarët dhe autoritetet kombëtare shëndetësore. Epidemiologët bëjnë thirrje për ” rritje të vigjilencës ” .

Kanadaja po heton më shumë se 12 raste të dyshuara në zonën e Montrealit, ndërsa Spanja dhe Portugalia kanë identifikuar më shumë se 40 raste të mundshme dhe të konfirmuara, Mbretëria e Bashkuar ka konfirmuar diagnozën e lisë së majmunit në nëntë pacientë dhe Italia ka regjistruar rastin e parë. Një rast i një burri që kishte një udhëtimi në Kanada është konfirmuar në Shtetet e Bashkuara, konkretisht në shtetin e Massachusetts. Organizata Botërore e Shëndetësisë ( OBSH ) në një vlerësim të parë të situatës thekson se shumë raste kanë të bëjnë me homoseksualët, biseksualët apo meshkujt që kryejnë marrëdhënie seksuale me meshkuj . Sipas autoriteteve shëndetësore të vendit mesdhetar, të gjithë pacientët e diagnostikuar në Portugali janë të rinj, kryesisht meshkuj, me lezione të lëkurës nga zona e Lisbonës. Autoritetet portugeze nuk kanë sqaruar nëse këta burra kanë një histori udhëtimi në një vend afrikan, apo nëse janë të lidhur me rastet e regjistruara në Britani apo gjetkë. Është hera e parë në histori që lija e majmunit konsiderohet se transmetohet përmes kontaktit seksual. Rrugët e zakonshme të transmetimit të virusit janë nëpërmjet kontaktit të ngushtë me personat e infektuar, sendeve të tyre personale si veshjet apo shtratin, si dhe kontakti i drejtpërdrejtë me lëngjet trupore (mikropika, gjak, etj.) të pacientëve.

Simptomat
Lija e majmunit është e lidhur me linë, një infeksion viral që u eliminua në vitet 1980. Sëmundja zgjat dy deri në katër javë dhe simptomat mund të shfaqen 5 deri në 21 ditë pas infektimit. Simptomat e lisë së majmunit zakonisht fillojnë me një kombinim të etheve, dhimbje koke, dhimbje muskujsh, dhimbje shpine, të dridhura, rraskapitje dhe ënjtje të nyjeve limfatike . Simptoma e fundit është zakonisht ajo që i ndihmon mjekët të dallojnë linë e majmunit nga lija e dhenve, sipas OBSH-së. Pasi ethet janë të pranishme, simptoma kryesore e lisë së majmunëve, 24 orë më vonë, zakonisht shfaqet një skuqje e lëkurës në fytyrë dhe më pas skuqja përhapet në pjesë të tjera të trupit. Lezionet e lëkurës i nënshtrohen një procesi të maturimit, nga degjenerimi makular (lezionet e sheshta) te papulat (lezionet e ngritura), vezikulat (plagat e mbushura me lëng), më pas fshikëzat (plagat e mbushura me qelb) dhe më pas korja përpara se të zhduket përfundimisht. Rastet e fëmijëve në Zaire të regjistruara në periudhën 1970-1977 (Burimi i fotos: OBSH / Mark V. Szczeniowski)

Si transmetohet

Njerëzit mund të kapin virusin nëse kafshohen ose gërvishten nga një kafshë e infektuar, duke ngrënë mishin e kafshëve të infektuara, nëpërmjet kontaktit me një person të infektuar ose duke prekur shtratin ose veshjet e kontaminuara. Virusi hyn në trup nëpërmjet lezioneve të lëkurës, traktit respirator ose mukozës (syve, hundës ose gojës). Transmetimi nga njeriu te njeriu besohet se ndodh kryesisht përmes pikave të mëdha të frymëmarrjes, të cilat në përgjithësi nuk mund të udhëtojnë më shumë se disa centimetra, kështu që do të kërkohet kontakt i zgjatur ballë për ballë. Disa ekspertë britanikë që komentojnë shpërthimin e fundit në MB thonë se është shumë herët për të arritur në përfundimin se lija e majmunëve përhapet përmes kontaktit seksual, por mund të jetë e mundur .

Trajtimi dhe parandalimi

Aktualisht nuk ka asnjë trajtim specifik për linë te majmunët dhe zakonisht largohet vetë. Sipas CDC, dezinfektuesit e zakonshëm shtëpiak mund të vrasin virusin e lisë së majmunit. Vaksina e lisë mendohet të jetë jashtëzakonisht efektive në parandalimin e lisë së majmunëve, por për shkak se lija është zhdukur për më shumë se 40 vjet, vaksinat e lisë së parë nuk janë më të disponueshme. Një vaksinë më e re e zhvilluar nga Bavaria Nordike për parandalimin e lisë dhe afideve është miratuar në Bashkimin Evropian, Shtetet e Bashkuara dhe Kanada (nën emrat e markave Imvanex, Jynneos dhe Imvamune), ndërsa ilaçet antivirale janë gjithashtu nën provë klinike.

Artikulli paraprakLUFTA IMPONON PËRSHPEJTIMIN E INTEGRIMIT TË BALLKANIT PERËNDIMOR NË BASHKIMIN EVROPIAN
Artikulli tjetërLIJA E MAJMUNIT VJEN NË KUFI ME SHQIPËRINË