Rusia duhet të përballet me “dënim të drejtë” për pushtimin e saj në Ukrainë, ka thënë presidenti Volodymyr Zelensky në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së në Nju Jork.

Në një video të regjistruar paraprakisht, udhëheqësi ukrainas bëri thirrje për krijimin e një tribunali të posaçëm lufte dhe të detajuar për krimet e luftës nga Rusia.

Ai vendosi gjithashtu një “formulë” paqeje, duke përfshirë më shumë mbështetje ushtarake dhe për të ndëshkuar Rusinë në skenën botërore.

Ai foli në të njëjtën ditë që Presidenti rus Vladimir Putin thirri 300,000 rezervistë ushtarakë për detyrë, një veprim që shkaktoi protesta në rrugët e Rusisë.

Zelensky tha se masa tregoi se armiku i tij nuk ishte serioz për bisedimet e paqes.

Presidenti Zelensky, ka kërkuar që t’i hiqet Rusisë e drejta e vetos në Këshillin e Sigurimit.

‘Të gjithë duan paqe përveç Putinit’. Zelensky bëri thirrje për “armë, sisteme mbrojtëse dhe madje edhe mbështetje financiare” dhe gjithashtu tregoi kushtet e Ukrainës për paqe.

“Londra është e përkushtuar për të ofruar ndihmë ushtarake për Ukrainën deri në fitoren ndaj Rusisë”, kështu tha kryeministrja e Britanisë së Madhe Liz Truss në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së.

Masat e tjera kufizuese do të miratohen sa më shpejt që të jetë e mundur në koordinim me partnerët kundër Rusisë. Ky është vendimi i miratuar nga Këshilli i Jashtëm i BE-së i komunikuar nga Përfaqësuesi i Lartë për Punët e Jashtme Josep Borrell.

Lajm në përditësim…