Pas një vere të shënuar nga thatësira, zjarret masive dhe lufta në Ukrainë, presidenti francez Emmanuel Macron mbajti një fjalim të zymtë të mërkurën (24 gusht 2022) në mbledhjen e parë të kabinetit pas pushimeve verore, duke paralajmëruar për muaj të vështirë përpara, ndërsa bota përballet me një “fund të mundshëm të bollëkut”.

“Unë besoj se ne jemi në procesin e të jetuarit të një pike kthese ose një përmbysjeje të madhe. Së pari sepse po jetojmë… atë që mund të duket si fundi i bollëkut,” tha Macron, 44 vjeç.

Fjalimi u duk se ishte projektuar për të përgatitur vendin për atë që tha se do të jetë një dimër i vështirë përpara, me çmimet e energjisë duke u rritur ndjeshëm dhe shumë familje që luftojnë me inflacionin.

“Momenti që po jetojmë… mund të duket se është i strukturuar nga një seri krizash, secila më serioze se tjetra,” tha Macron, duke iu referuar thatësirës, zjarreve dhe stuhive që kanë goditur Francën gjatë verës, si dhe Lufta në Ukrainë dhe ndërprerjet në tregtinë globale.

“Liria ka një kosto”, tha Macron, gjatë takimit të kabinetit në Pallatin Elysée duke u kërkuar ministrave të tij që të jenë ambiciozë dhe francezët të pranojnë politika të reja të përshtatura me rrethanat aktuale. “Betejat që duhet të luftojmë … do të fitohen vetëm përmes përpjekjeve tona” informon France24.

Zëdhënësi i qeverisë Olivier Véran tha se kufiri i çmimeve të energjisë – i cili ka ndihmuar familjet të përballen me inflacionin në rritje – nuk mund të vazhdojë “pafundësisht”.

Çmimet e gazit në Francë janë aktualisht të ngrira dhe ka një kufi për rritjen e çmimit të energjisë. Por kufiri i çmimit prej miliardë eurosh do të përfundojë në fund të vitit.

Kjo ka ndihmuar në mbajtjen e inflacionit francez më të ulët se normat e përjetuara nga shumë nga shtetet homologe të BE-së, por masat rëndojnë shumë mbi portofolin publik.

Qeveria do të paraqesë legjislacionin në shtator për të përshpejtuar projektet e infrastrukturës energjetike dhe për të hartuar një plan afatshkurtër për të siguruar furnizimet me energji për dimër, tha Véran.

Franca po punon gjithashtu për një “plan kufizimi të energjisë” që Macron tha në korrik do t’u kërkonte të gjithë qytetarëve të angazhohen për të kursyer energji, duke përfshirë praktika të tilla si fikja e dritave kur largohen nga zyrat.Franca është më pak e varur se disa fqinjë të BE-së në importet e gazit nga Rusia, të cilat përbëjnë rreth 17% të konsumit të saj të gazit, por shqetësimet për furnizimin megjithatë mbeten.

Protesta ne shtator

Nga ana tjetër sindikatat hodhën poshtë me shpejtësi thirrjen e Macron për të bërë sakrifica, duke thënë se punëtorët kishin nevojë për paga më të larta për të përballuar inflacionin në rritje. Philippe Martinez, kreu i sindikatës së punëtorëve CGT, i tha BFM TV pas komenteve të Macron se protestat në shtator do të kërkonin masa për të rritur pagat dhe për të kufizuar rritjen e çmimeve.

Mungesa e reformes se pensioneve dhe e përfitimit te papunesise, dy reforma për të cilat ende po punohet, ka të ngjarë të shkaktojnë më shumë protesta në rrugë.

Philippe Gosselin, një ligjvënës nga partia konservatore e opozitës Les Républicains, tha se Macron duhet të vazhdojë përpara me reformat e propozuara.

“Është kthyer në realitet”, tha Gosselin për Reuters.