Ministri i Jashtëm grek Nikos Dendias në një intervistë të dhënë për median është ndalur të flasë gjatë për konfliktin me Turqinë, por është ndalur edhe të marrëdhënia me Shqipërinë. Më konkretisht ai është pyetur se kur do të adresohet në Hagë marrëveshja e re e detit midis dy vendeve dhe Dendias ka rrëfyer se të dy palët janë në komunikim të përhershëm dhe ekziston vullneti për ta përshpejtuar kërkesën.

INTERVISTA:

Ministër, Greqia po luan një rol shumë të rëndësishëm në Evropën Juglindore, siç tregoi turneu juaj i fundit në Ballkan, në kuadër të Samitit të Procesit të Bashkëpunimit të Evropës Juglindore. Sa mund të kontribuojë vendi ynë në anëtarësimin e Ballkanit Perëndimor në BE?

Dendias: Greqia është një vend me peshë specifike të rritur Evropën Juglindore. Ne jemi shteti më i vjetër anëtar i BE-së në rajon. Demokracia më e pjekur dhe ekonomia më e zhvilluar e rajonit. Ne ndjejmë borxhin historik për të ndihmuar Ballkanin Perëndimor të ecë në rrugën e reformave dhe zhvillimit ekonomik, në rrugën drejt BE-së. Sepse kjo është rruga që kanë zgjedhur vetë njerëzit e rajonit, stabiliteti dhe prosperiteti, sepse kjo dikton, në analizë të fundit, interesi i rajonit, interesi i Evropës, interesi i Greqisë. Për të integruar rajonin në familjen evropiane, për të përqafuar vlerat evropiane, për të lënë pas nacionalizmat ballkanikë, për t’u kthyer shpinën faktorëve të prapambetjes, që përpiqen të ushtrojnë ndikim. Kjo është, në fund të fundit, arsyeja pse ne ishim pionierë në formulimin e politikës evropiane për Ballkanin Perëndimor, me miratimin e “Axhendës së Selanikut” gjatë Presidencës greke, në vitin 2003. Kjo është arsyeja pse ne vazhduam të luanim rol udhëheqës për integrimi evropian i Ballkanit Perëndimor, edhe në një kohë kur politika e zgjerimit nuk ishte, për ta thënë troç, tema më popullore e diskutimit brenda BE-së. Dhe kjo është arsyeja pse ne ende po punojmë fort për të arritur këtë qëllim, duke mbështetur menjëherë fillimi i negociatave të anëtarësimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut. Dhe më duhet të them se ky qëndrim konsistent dhe roli i Greqisë njihet nga të gjithë në rajon. Ajo njihet edhe nga partnerët tanë në BE, siç tregohet nga pjesëmarrja e Presidentit të Këshillit Evropian dhe kancelares gjermane në samitin e Selanikut.

Së fundmi keni vizituar Shqipërinë. Pas zgjedhjes së presidentit të ri në vend, a do të mund të vijojmë me nënshkrimin e marrëveshjes së përbashkët për përcaktimin e ZEE-së me Shqipërinë për referimin e mosmarrëveshjes tonë në Hagë?

Dendias: Z. Psylos, siç e dini, tashmë ka një marrëveshje politike midis Greqisë dhe Shqipërisë për të referuar çështjen e delimitimit të ZEE-së mes dy vendeve në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë në Hagë, e cila u arrit gjatë vizitës sime në Tiranë. Në tetor 2020. Kryeministri Rama luajti një rol kyç në arritjen e kësaj marrëveshjeje nga pala shqiptare e dy vendeve që janë në komunikim të drejtpërdrejtë. Gjatë vizitës sime të fundit në Tiranë, rreth tre javë më parë, diskutuam me palën shqiptare mundësitë dhe mënyrat për të nxitur këtë proces. Synimi është që të jetë në gjendje të paraqesë bashkë-detyruesit në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë sa më shpejt të jetë e mundur, në mënyrë që të mbyllet një bllokim njëvjeçar dhe në të njëjtën kohë të jepet një shembull i qartë për të gjitha vendet e rajonit më të gjerë në si të zgjidhen mosmarrëveshjet ndërmjet shteteve në bazë të së drejtës ndërkombëtare dhe në veçanti të ligjit të detit.

Artikulli paraprakLUIZA GEGA KAMPIONE BALLKANI, E LUMTUR PAS REKORDIT: SHIKOJMË OBJEKTIVAT E RADHËS
Artikulli tjetërTRE RAKETA RUSE GODASIN DEPON E NAFTËS NË UKRAINËN QENDRORE, TRE TË PLAGOSUR