Tre mijë bileta për konkursin e këngës në Eurovizion do t’u ndahen ukrainasve që kanë ikur në Mretërinë e Bashkuar, duke i dhënë mundësi kështu për të shijuar të gjitha shfaqjet, duke përfshirë gjysmëfinalet, shfaqjet paraprake dhe finalen live më 13 maj. Shfaqja ndërkombëtare muzikore do të zhvillohet në M&S Bank Arena Liverpool në maj, pasi qyteti u zgjodh për të pritur konkursin në emër të fituesit të vitit 2022, Ukrainës, e cila nuk është në gjendje të presë ngjarjen pas pushtimit rus. Si pjesë e angazhimit të Mbretërisë së Bashkuar për të nderuar Ukrainën në konkursin e këngës, rreth 3,000 bileta do të vihen në dispozicion për ukrainasit e zhvendosur në mënyrë që ata të mund të ndjekin shfaqjet live. Aktori fitues i çmimit Emmy Ted Lasso, Hannah Ëaddingham, do të jetë një nga mikpritësit e Eurovision 2023.

Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar ka njoftuar gjithashtu 10 milion £ në financim për të “ndihmuar që ngjarja të shfaqë vërtet kulturën ukrainase” në përvjetorin e pushtimit rus të vendit. Paratë do të mbështesin këshillin e qytetit të Liverpool dhe partneritetin e BBC-së me artistë dhe interpretues ukrainas për të krijuar një shfaqje “duke festuar muzikën dhe se si ajo bashkon njerëz nga e gjithë bota”. Ai gjithashtu do të mbështesë sigurinë, rregullimet e vizave dhe aspekte të tjera operacionale të konkursit, si dhe shkollat, komunitetin dhe programet vullnetare të këshillit të qytetit të Liverpool-it.

“Pushtimi i paligjshëm i Putinit në Ukrainë do të thotë se konkursi nuk mund të mbahet aty ku duhet. Por ne jemi të nderuar që mbështesim BBC-në dhe Liverpool-in për ta pritur atë në emër të tyre dhe jemi të vendosur të sigurohemi që populli ukrainas të jetë në qendër të kësaj ngjarjeje. Njoftimi i sotëm do të thotë se do të ofrohen mijëra bileta për të shpërngulurit nga lufta, në mënyrë që ata të marrin pjesë në një shfaqje që nderon atdheun e tyre, kulturën dhe muzikën e tyre. Si gjithmonë, ne qëndrojmë së bashku me popullin ukrainas dhe luftën e tij për liri, tha Sekretarja e kulturës, Lucy Frazer

“Ndarja e gati 3,000 biletave për ukrainasit e zhvendosur për konkursin e këngës në Eurovizion në Liverpool do t’i lejojë bashkatdhetarët tanë këtu të shijojnë ngjarjen dhe të festojnë kulturën dhe muzikën e pasur të vendit tonë. Mështetja e palëkundur e Mbretërisë së Bashkuar për Ukrainën përballë pushtimit të Rusisë ka qenë shembullore dhe ky gjest është një shembull tjetër i këtij angazhimi. Financimi prej 10 milionë funtesh për të shfaqur kulturën ukrainase vlerësohet shumë dhe do të ndihmojë në organizimin e një shfaqjeje bashkëpunuese që sjell njerëzit nga e gjithë bota më afër njëri-tjetrit. Ne i jemi mirënjohës qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar, këshillit të qytetit të Liverpool-it dhe BBC-së për përpjekjet e tyre për të nderuar kulturën dhe popullin e Ukrainës përmes kësaj ngjarjeje, tha ambasadori ukrainas në MB. Kryebashkiaku i Liverpool-it, Joanne Anderson, tha se Ukraina do të ishte “në zemër” të të gjitha planeve të tyre në Eurovizion.