Ministrja e Infrastrukturës dhe Energjisë, Belinda Balluku, është shprehur sot se mirëmenaxhimi në kohë i kaskadës së Drinit ka bërë që të shmanget rreziku që vjen si pasojë e rëndimit të situatës.

Sipas saj menaxhimi i Kaskadës së hidrocentraleve mbi lumin Drin si dhe masat e marra më herët, kanë shmangur një përkeqësim të mëtejshëm të situatës së krijuar nga reshjet e dendura të shiut.

Në një postim në Facebook, Balluku shkruan se në hidrocentralin e Vaut të Dejës dhe atë të Komanit është rritur prodhimi duke arritur në kapacitetet maksimale ndërkohë që hidrocentrali i Fierzës është mbajtur jashtë pune për të bërë të mundur grumbullimin e rezervave hidrike për periudhën në vijim.

“Situata e motit të përkeqësuar nuk na gjeti të papërgatitur. Në sajë të masave të marra në momentin e duhur dhe falë menaxhimit të integruar të punës me të gjithë aktorët në kaskadën e hidrocentraleve që ngrihen mbi lumin Drin, ja dolëm të shmangim një rëndim të mëtejshëm të situatës në zonën e Shkodrës dhe Lezhës.

Në Hidrocentralin e Vaut të Dejës dhe atë të Komanit rritëm prodhimin, duke arritur në kapacitetet maksimale, ndërkohë kemi mbajtur jashtë pune Fierzën duke grumbulluar rezerva hidrike.

Përmes një koordinimi korrekt dhe në zbatim të Rregullores së Plotave në kaskadën e Drinit evituam një rrezik potencial, por njëkohësisht duke e kthyer në një rast efecient të maksimizimit të performancës së KESH. Në çdo moment në monitorim dhe gatishmëri deri në normalizimin e situatës”, shprehet Balluku.